Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
15 Март 2018 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на ЕС

/КРОСС/ Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на ЕС. Това ще стане факт след финализирането на проекта „Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози". Той беше представен пред медиите от замeстник-министъра на правосъдието Десислава Ахладова и изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

„За мен е голяма чест да присъствам на представянето на проекта, който е поредната крачка към облекчаването на административната тежест за бизнеса и за гражданите, който е един от основните приоритети на правителството. Основната цел на проекта е гражданите да са максимално улеснени и да не губят своето време и средства", каза замeстник-министъра на правосъдието Десислава Ахладова.

На въпрос на репортер какво представляват 32-те нови електронни услуги Наташа Босева, директор на Централния регистър за особените залози отговори: ''Те са свързани само с регистъра на особенните залози, към момента все още са в процес на създаване и те първа ще се изготвят тъй, като все още нямаме договор и процесът е доста дълъг и сложен. Като допълнение в момента от тях работят 29, услугите ще бъдат ползвани на сто процента и това е нещо, което трябваше да се случи много отдавна''.

Агенция по вписванията е бенефициент по проекта, който се осъществява по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приоритетни проекти в изпълнение на пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020 г." с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

С изграждането на електронен Централен регистър за особените залози (ЦРОЗ) към Агенция по вписванията ще бъдат предоставени на потребителите нови електронни услуги, данните в регистъра ще бъдат публично достъпни, като съществуващите до момента ще бъдат мигрирани към новоизградения ЦРОЗ.

Свързаността на Търговския регистър с регистрите на държавите-членки ще бъде осъществена посредством платформа, с която ще се гарантира трансграничния обмен на данни между тях.

Ще бъде улеснен достъп на гражданите и бизнеса относно дружествата. Информацията, която ще бъде предавана, се отнася до започването или прекратяването на производства по ликвидация, несъстоятелност и заличаване на дружества от регистрите.

В рамките на проекта е предвидено да бъдат реализирани и интеграции към Имотния регистър, както и значителен брой други системи за изпълнение на основните принципи на Закона за електронното управление.
Успешното изпълнение на проекта ще подобри административното обслужване на гражданите и бизнеса с увеличаване броя на услугите, предоставяни по електронен път.