Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в НK
Секция: ПОЛИТИКА
16 Март 2018 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в НK

/КРОСС/ "Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и в правната комисия отново да се преценят тези становища. Винаги може да се предложи по-прецизно редактиране на конкретните текстове". Това заяви за "Здравей, България" правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор. Проектът, който вече беше внесен в Народното събрание, предизвика остри реакции и опасения сред политически опоненти, юристи и граждани.

"Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура", поясни Цачева.

По думите й участие в изработването на този текст са взели от експерти от всички институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения.

Тя цитира доклада, според който: "Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции".

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение на две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние с пряк умисъл", категорична беше тя.

Цачева изказа мнение за казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството. Според нея не е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите.

„В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени", изтъкна тя и допълни, че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.

„Съставена е работа група към Министерството на правосъдието", уточни тя, като допълни, че поканените представители на ВСС, главната прокуратура, "Български адвокати за правата на човека" и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет.

Тя коментира протестите на надзирателите в затворите и исканията им за 20% увеличение на заплатите: "Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в дъжавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент".

"Диалогът ни с тях продължава, но във всеки един момент става дума за пари", допълни тя.