ДЗИ придоби 100% от ОББ Метлайф и вече ще държи 21% от пазара в животозастраховането
Секция: ИКОНОМИКА
16 Март 2018 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДЗИ придоби 100% от ОББ Метлайф и вече ще държи 21% от пазара в животозастраховането

/КРОСС/ "ДЗИ Животозастраховане" ЕАД придоби 100% от "ОББ Метлайф" - застрахователното дружество на ОББ, съобщи на пресконференция днес Петър Андронов - мениджър на КВС Group за България, председател на надзорния съвет на "ОББ Животозастраховане" и председател на управителния съвет на ОББ.

Досега ДЗИ притежаваше 60%. Сделката за придобиването на останалите 40% от дружеството бе приключена преди два.

След вписването на промените в Търговския регистър "ОББ Метлайф" ще продължи работа под ново име - "ОББ животозастраховане" ЕАД. То ще функционира до пълното си интегриране в ДЗИ, което се очаква в края на годината.

ДЗИ и "ОББ Метлайф" ще имат общо 21% пазарен дял в животозастраховането на българския пазар след прехвърлянето на близо 400-те хиляди (към края на 2017 г.) клиенти на "ОББ Метлайф" към ДЗИ.

Няма да има промени по отношение на условията и договорите на клиентите.

Промени обаче има в управителните съвети на ДЗИ и "ОББ Животозастраховане".

Бистра Василева ще бъде Член на УС и Изпълнителен директор „Общо и корпоративно застраховане", Евгени Бенбасат ще бъде Член на УС и Изпълнителен директор „Банково и животозастраховане". Евгени Бенбасат се присъединява към топ мениджмънта на ДЗИ от позицията Изпълнителен директор на ОББ Метлайф, която заема от 2009 г. до момента. Стефан Делат е третият нов член на Управителния съвет, заемащ длъжността Изпълнителен директор "Финанси" и „Риск". До момента той е главен финансов директор на CSOB, Словакия. Коста Чолаков и Дияна Стойнова ще продължат да изпълняват своите задължения, съответно като главен изпълнителен директор и главен търговски директор, както и да бъдат членове на Управителния съвет.



Надзорният съвет на "ОББ Животозастраховане" е бъде председателстван от Петър Андронов. Другите му членове ще бъдат Йохан Демен и Григорий Вазов (членове също на НС на ДЗИ).

Новата компания ще продължи бизнес стратегията на ОББ Метлайф чрез поставяне на акцент върху инвестиционните и спестовни продукти, които и до момента са били в центъра на приоритетните области на работа на компанията.

„Близо 60% от продуктите, предлагани от ОББ Метлайф досега, са рискови, инвестиционни и спестовни продукти, които не са пряко свързани с банковите продукти. Ще работим да запазим този дял. Виждаме голям потенциал за растеж на инвестиционните и спестовните застрахователни продукти поради тенденциите на пазара през последните години за ниски лихвени проценти и увеличаване на спестяванията. Стремим се към лидерската позиция на пазара и към превръщането ни в еталон по отношение на качеството на нашите продукти", каза Коста Чолаков, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ДЗИ и на "ОББ Животозастраховане".

С приключването на сделката ОББ Животозастраховане става част от KBC Груп в България. Сделката е одобрена от регулаторните и антитръстовите органи и е входирана за регистрация в Търговския регистър.