Жельо Бойчев: Борисов да не бяга от отговорност за ЧЕЗ – заради него създаваме временна комисия
Секция: ПОЛИТИКА
18 Март 2018 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Бойчев: Борисов да не бяга от отговорност за ЧЕЗ – заради него създаваме временна комисия

/КРОСС/ „Парламентът ще се опита със създаването на Временната комисия за сделката с ЧЕЗ да изпълни функциите и отговорностите, които Конституцията дава. Но Борисов не трябва да бяга от отговорност. За да се стигне до създаване на временна комисия, причина са именно действията на правителството и на министър-председателя - тази объркана, противоречива паническа позиция от момента, в който стана ясно за сделката, както и обърканите отговори".

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев по БНР. Той подчерта, че енергетиката е стратегически отрасъл.

„Това, което ще направим като анализ, ще включва работата и ролята на институциите и регулаторите", допълни той. Според него се създава интересна ситуация - КЕВР има много силни правомощия, но заявява, че няма основания за намеса, предвид на това, че не се извършва разпореждане с имущество, с което се упражнява лицензионната дейност. „В един момент, дружеството „Инерком" може да прехвърли собствеността си на който си иска и да се окаже, че регулаторът ще научи последен за всичко това.

Поставят се редица въпроси за работата на българските регулатори и те трябва да получат своите отговори. Трябва да се знае и какво е финансирането и произходът на средствата по тази сделка", категоричен е Бойчев.

Народният представител коментира, че след твърденията за толкова успешни реформи от правителството на Борисов, сме го докарали до поредица от арбитражи и отлив на чуждестранни инвестиции. Той подчерта, че най-голямото енергоразпределително дружество в страната се изтегля от България. „Могат да се видят и кандидатите - през 2004 г. са били водещи европейски компании, стратегически инвеститори в сектор енергетика, а сега такива липсват.

Това е най-добрият израз и оценка за политиката на правителството, която е абсолютен хаос. Няма никаква последователност", каза още Бойчев. Според него действията на правителството са източник на нестабилност в страната.

Примери са случаят със Здравната каса и нейния директор, както и сделката с ЧЕЗ. „Това са скандали, които не ги е предизвикала БСП. Стабилността на едно управление се гради на база на това- как то решава проблемите на хората. А не на качествата на Цветанов да осигури математическото мнозинство в парламента. Една година- скандал след скандал", допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България".
„Бихме признали успехи в международен план, стига да ги има.

Това, че се провежда по-засилена международна дейност, в следствие на председателството, е нормално. Но да видим какъв е резултатът за всеки български гражданин", коментира Бойчев.

По неговите думи БСП ще подкрепи присъединяването на България към Шенген, влизането в чакалнята на Еврозоната, както и въпроса- как ще защитим и реализираме големите инфраструктурни проекти в енергетиката. „Но корупцията, недоверието към нашите органи за сигурност- са основна пречка. Трябва да се направи решителна крачка там", заключи Жельо Бойчев.