Кучето знае какво ви тежи на сърцето
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Март 2018 20:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кучето знае какво ви тежи на сърцето

/КРОСС/ Това е вярно, твърди изследване, публикувано в списанието "Biology Letters".
То е имало за цел да изучи емоционалната връзка между човек и най-добрия му приятел.

В проучването на Наталия де Соуса Албакърки от Университета на Сао Пауло в Бразилия и нейните колеги са участвали 17 домашни кучета от Линкълн, Англия.

Приятелите на човека преминават два кръга експерименти.

По време на първите тестове всяко куче е поставено пред два екрана.
На животното е показана снимка на куче или човек с весело или тъжно изражение на лицето или муцуната. Снимките са придружени от различни звуци - игриво или агресивно лаене на куче и фрази на чужд език (бразилски португалски), произнесени весело или с гневен тон.

Когато на кучетата са показани още снимки на кучета и хора, придружени от съответните звуци - например, куче с щастлив израз на муцуната и весел лай или усмихнат човек, кучето е гледало екрана много по-продължително време, отколкото, когато звуците са липсвали или лицата не са били усмихнати.

Изводът на екипа бил, че кучетата разпознават емоциите.
От друга страна, когато кучето е чувало неутрален глас на човек или други кучета, бързо губело интерес към екрана и снимките на него.

Според Албакърки, способността на кучетата за емоционална връзка с хора и други кучета не са инстинкт, а заучено поведение и познание.

"Кучетата трябва да извлекат информация от звука и след това да свържат тази информация с образа и това изисква много сложни психологически механизми", казва тя.
Изненадващо, екипът установил, че кучетата по-добре разграничават емоциите на ближните си от тези на хората.

Хората и кучетата живеят заедно от около 30 хиляди години и очевидно еволюцията е развила при кучетата способността да четат емоциите на своите господари и приятели.