Измамници се правят на благородници от Монако
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Март 2018 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Измамници се правят на благородници от Монако

/КРОСС/ Измамници се представяли за видни личности в Монако, включително крал Алберт II, за да получават пари от жертви с високи доходи, предават френски медии.

Измамниците използвали онлайн платформи за съобщения, включително WhatsApp, за да се свържат с техните мишени.

Правителството на Монако излезе с изявление, потвърждаващо измамите, но не уточни, че и принцът е бил използван като „лице" на мошениците.

Известен френски журналист съобщи на местните медии, че фалшивият принц се е свързал с него по време на видео разговор. Мишел Кота заяви пред вестник "Монако-Матен", че един човек, наподобяващ принц Алберт II, се свързал с нея през септември чрез WhatsApp и поискал пари, за да бъде освободен журналист, отвлечен от ислямистка група.

Няколко бизнес лидери също казват, че са били взети на прицел от "организирана престъпна група" в продължение на няколко седмици, съобщава вестникът.

„В някои случаи документите на официални бланки с подписи, като че ли подписани от служители, са били използвани за заблуждаване на жертвите, както и обаждания, показващи на приемащия апарат номера на таблото на тези организации ", заяви правителството в изявление, цитирано от вестник „Уест Франс".

Целта на тези ужилвания е паричните преводи да се извършват по сметки в чуждестранни банки, особено в Азия.

Правителството на Монако описва измамата като "разработена в детайли", насочена към "лидерите на обществото или отговорни хора".

Полицията в княжество започна разследване и призова хората да бъдат предпазливи и скептични при всякак опити за контакти с такива лица.

Албер управлява Монако от смъртта на баща си, крал Рение през 2005 г. Майка му е холивудска звезда, превърнала се в принцеса Грейс Кели. Неговото състояние се оценява на около 2 млрд. евро.