Свлачище отново заплашва родопското село Плетена
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Март 2018 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свлачище отново заплашва родопското село Плетена

/КРОСС/ След дъждовете през последните дни селата Плетена и Осина в Сатовчанско отново са заплашени от активизирало се свлачище. Ситуацията там става все по-сложна с всеки изминал час, предава бТВ.

Вече е издадена и заповед за затваряне на опасна улица и за евакуация на хората, живеещи в непосредствена близост до свлачището.

Свлачището е силно активно и вече е разрушило инфраструктурата в село Плетена. Къщи, намиращи се в близост, са заплашени от срутване, а пътят, по който минават децата за училище, е изключително опасен.

Под него са се образували огромни хралупи и той може всеки момент да пропадне. По думите на кмета на селото Радослав Кълков ямите са с дълбочина около 2 метра.

„Всички жители са обезпокоени. Притеснява ни това, че всеки ден по пътя минават около 200 деца за детската градина и училището", каза кметът.

„Притеснява ни също, че единственият път на селото може да бъде откъснат", допълни той.

Около 1,3 млн. лв. струва укрепването на целия терен и с общинския бюджет не може да се справим, отбеляза Арбен Мименов, кмет на Сатовча.

„Регионалният министър Николай Нанков прецени, че има риск за здравето и живота на хората. Получихме споразумителен протокол за финансиране, подписахме го, изпратен е при министъра. Надяваме се за отговор и в най-кратки срокове да започнем укрепване", допълни той.

В село Осина действащото свлачище също може да откъсне селото от главния път за Сатовча.

Проектът за укрепване на района е одобрен за финансиране, но все още няма постъпления, за да започне ремонтът.