Лекар получи условна присъда за смъртта на дете
Секция: Здраве
20 Март 2018 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекар получи условна присъда за смъртта на дете

/КРОСС/ Лекар получи окончателна присъда от 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок заради смъртта на дете.

Михаил Маджунов няма да има право да упражнява лекарска професия за срок от две години.

Решението по процеса за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева след операция от сливици е на Върховния касационен съд. Съдът намали наложената присъда от Софийския градски съд, потвърдена от апелативния съд, от 2 години и 6 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок и отнемане на лекарските права за 2 години и 6 месеца.

Случаят е от 2010 г. Маджунов е признат за виновен за това, че е причинил смъртта на 4-годишната Гергана поради немарливо изпълнение на служебни задължения. По делото бяха осъдени и други двама лекари - Юлиян Рангачев и Иглика Станчева, които получиха 6-месечна условна присъда.

Маджунов не е изискал определяне на кръвната група на детето преди операция за отстраняване на сливици, с след това при извършен преглед след получен кръвоизлив не е поставил адекватна диагноза, не е назначил правилното лечение и изписал детето от болницата.

ВКС се е съгласил с жалбата на Маджунов във връзка с обвинението, че не е определил кръвната група на детето преди операцията. Според магистратите той безспорно е трябвало да я определи, но това, че не го е направил, няма връзка със смъртта на детето.

Тримата лекари бяха осъдени и да платят обезщетение на бащата на Гергана Илиева в размер на 100 хил. лв. за причинени неимуществени вреди от престъплението.