Над 800 хил. лв. влезли в джобовете на ало-измамниците от началото на 2018 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Март 2018 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 800 хил. лв. влезли в джобовете на ало-измамниците от началото на 2018 г.

/КРОСС Телефонните измамници продължават активно да използват румънски СИМ-карти и да оперират от територията на нашата северна съседка Румъния. Това заяви пред БНТ началникът на сектор "Измами" в ГД "Национална полиция" старши инспектор Златка Падинкова.

По думите на Падинкова МВР е провело няколко операции срещу ало-измамниците в началото на настоящата година. Операциите са проведени в северните региони на страната - главно в Плевенска, Русенска и Великотърновска област. Тези действия довели до изнасяне на престъпния ало-контингент в Румъния. "Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния - в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция", обясни инспекторът.

Причината ало-измамниците да избират Румъния е, че в страната е изключително лесно осигуряването на румънски СИМ-карти. Преди да влязат на територията на България или след успешна измама, престъпниците унищожават използваните мобилни апарати и карти, което прави проследяването им почти невъзможно. В хода на операции полициите се натъквали на голям брой изхвърлени мобилни телефони и СИМ-карти. Такива били откривани дори в горящи печки, особено през зимния сезон, допълни Падинкова.

Зачестяват и случаите, при които измамниците работят с "мулета", които носят парите като куриери в Румъния.

По неофициални данни за първите два месеца на 2018 година телефонните измамници са задигнали над 800 хиляди лева. Пример - само за миналата седмица в Бургас възрастни хора дали около 36 хиляди лева на измамниците по схемата "провеждане на полицейска операция". По тази схема се извършват над 95% от този вид измама в страната.

По думите на Пандикова се увеличават и случаите, при които жертви на измамниците стават по-млади хора, главно младежи и деца.