Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози
Секция: ИКОНОМИКА
20 Март 2018 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

/КРОСС/ „Все повече нараства значението на комбинираните превози, с оглед осигуряване на по-екологичен, по-евтин и същевременно по-бърз превоз на товарите.

Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на среща на високо ниво „Мултимодален транспорт за Европа", която се проведе днес в София.

Темата е част от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Вече започнахме преразглеждането на Директивата за създаване на общи правила за комбиниран транспорт на стоки. Този нормативен документ е приет преди 25 години и не се прилага по един и същи начин в отделните държави членки, което не позволява да бъде разгърнат неговият потенциал и да се реализират превози с висока добавена стойност", посочи Велик Занчев.

Европейското законодателство в тази област има нужда от ревизия, за да послужи като инструмент за развитие на мултимодалните връзки между съществуващите транспортни системи и изграждането на нови в Европейския съюз. „Прилагането на директивата ще се отрази пряко на бизнеса в положителен аспект, насърчавайки използването на комбиниран превоз на стоки в рамките на Съюза", каза още той.

Заместник-министърът посочи още, че е от съществено значение прехвърлянето на товарите от автомобилния към железопътен, вътрешно-воден и морски транспорт. С разтоварването на пътната инфраструктура, ще намалим значително негативния ефект на транспорта върху околната среда и ще гарантираме по-голяма сигурност за хората на пътя.

„Създаването на благоприятни условия за развитие на мултимодалния транспорт и логистиката изисква изграждане на съвременни интермодални терминали на територията на пристанищата и в точките, в които се пресичат основните транспортни направления, тъй като те са най-важни от всяка логистична верига", заяви той.

Участие в срещата взе и комисарят по транспорт Виолета Булц. В обръщението си тя подчерта, че мултимодалният транспорт изисква общ подход към всички видове транспорт, с акцент върху проектите с висока добавена стойност.

На форума се дискутират възможностите за постигане на по-устойчиви и ефективни транспортни и логистични вериги в Европа и извън нея. По време на срещите се обсъждат железопътните и пристанищни връзки, с фокус върху изграждането на интермодални терминали и прилежаща инфраструктура към тях.

Участниците представят добри примери за цялостно завършване на транспортните коридори и изграждане на липсващите участъци.

В дневния ред на дискусиите са включени и възможностите за финансиране на транспортната инфраструктура между Европейския съюз и страните от Западни Балкани.

В дебата за бъдещето на мултимодалните превози участват министри и заместник-министри на транспорта от страните от Западните Балкани и Европейския Съюз, както и представители на българските и европейски институции, свързани с транспорта.

В дискусията ще се включат делегати от Европейската комисия, Световната банка, пристанищни оператори, представители на водещи европейски транспортни и логистични компании и др.