Петролът се търгува в най-високи нива за март
Секция: ИКОНОМИКА
20 Март 2018 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петролът се търгува в най-високи нива за март

/КРОСС/ Петролът поскъпва към най-високите си нива за настоящия месец на фона на геополитическо напрежение в Близкия Изток и вероятността за по-нататъшно намаляване на добивите във Венецуела.

Априлските фючърси на американския лек суров петрол нарастват във вторник с 1,34% към 62,90 долара за барел след вчерашно понижение с 0,4%. В същото време фючърсите на петрола сорт брент с доставка през май поскъпват с 1,38% към 66,97 долара, достигайки най-високо ниво от края на месец февруари.

Подкрепа за днешният добър ръст на петролните цени оказва засилващото се геополитическо напрежение в Близкия Изток и по-специално това по оста Саудитска Арабия - Иран.

В понеделник Саудитска Арабия определи ядрената сделка между Иран и световните сили, постигната през 2015-а година, като "дефектно споразумение". Трябва да се има предвид, че в края на предходната работна седмица той дори заплаши, че Саудитска Арабия може да започне да разработва свое собствено ядрено оръжие, ако и Иран продължава със своите разработки. Тази заплаха предизвика солиден ръст на цените на петролните фючърси в петък с между 1,7% и 1,9%.

Всички тези изказвания са факт в навечерието на визитата на саудитския принц Мохамед бин Салман в САЩ и преди неговата среща с американския президент Доналд Тръмп. Трябва да се има предвид, че и двамата лидери са изключително критични по отношение на Иран.

От своя страна Тръмп заплаши неотдавна да изтегли Съединените щати от ядреното споразумение между Техеран и шестте световни сили. Това беше изтълкувано като знак за евентуалното налагане на нови санкции, които биха могли да навредят на петролната индустрия на Иран.

В същото време инвеститорите на пазарите на суровини продължават да следят внимателно намаляващите петролни добиви във Венецуела, което е допълнителен фактор в подкрепа на растящите цени на черното злато. Само в рамките на февруари производството на петрол в латиноамериканката страна се е свил с повече от 500 хил. барела на ден спрямо година по-рано, показваха последни данни на Международната агенция по енергетика (MAE). Спадът се дължи на все по-задълбочаващата се икономическа криза в страната, като МАЕ предупреди, че Венецуела е "уязвима към още по-ускорен намаляване" на добивите, което може да доведе до дефицит на световните петролни пазари.

Въпреки днешното възходящото движение на петролните фючърси, инвеститорите са в напрегнато очакване на редовните ежеседмични данни за складовите запаси на ценната енергийна суровина в САЩ. Трябва да се има предвид, че по-високите цени в резултат на споразумението между ОПЕК, Русия и други техни съюзници за ограничаване на производството допринесоха за силен ръст на добивите както в САЩ, така и в Канада и Бразилия. Именно увеличаването на производството и най-вече това на шистов петрол в САЩ ограничи през последните месеци растежа на цените.

Трябва да се има предвид, че апетитът за американски суров петрол представлява проблем за страните - членки на ОПЕК, тъй като увеличаващите се отстъпки за петрола, добиван в САЩ спрямо петрола сорт брент, го прави по-привлекателен за чуждестранните петролни рафинерии. В същото време цената на петрола сорт брент се използва като еталон за няколко страни от Близкия изток и за други глобални производители, които ги прави по-малко конкурентоспособни.

Агенция Ройтерс цитира Мат Стенли от петролната брокерска компания Freight Investor Services International: "Цените на суровия петрол сорт брент през 2017-а година възлизаха средно на 3,36 долара за барел над тези на американския лек суров петрол в сравнение с ценова разлика от едва 0,40 долара за барел през 2016-а година. Това осигурява сериозен стимул за по-голям износ на суров петрол, добиван в САЩ".