Руските посланици в Прага и Стокхолм са повикани от властите за "случая Скрипал"
Секция: Русия
20 Март 2018 18:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските посланици в Прага и Стокхолм са повикани от властите за "случая Скрипал"

/КРОСС/ Руският посланик в Прага е повикан в чешкото външно министерство във връзка с твърденията на Москва за възможен чешки произход на нервнопаралитичното вещество, използвано при покушението срещу Сергей Скрипал във Великобритания. Това съобщи днес в "Туитър" външнополитическото ведомство на Чехия, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Утре посланикът Александър Змеевски ще трябва да разясни "неверните твърдения на руската страна", че е възможно веществото "Новичок" да идва от Чехия, се казва в съобщението, предаде ТАСС.

На 17 март говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова каза по руска телевизия, че "най-вероятен източник на произхода" на "Новичок" са страните, които през 90-те години са правели интензивни проучвания на резултатите от съветския проект "Новичок".

По думите на Захарова тези страни са Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, а може би и САЩ. Впоследствие министрите на отбраната и на външните работи на Чехия Карла Шлехтова и Мартин Стропницки отхвърлиха като неверни и неподкрепени с доказателства думите на Захарова, припомниха информационните агенции.

Руският посланик в Стокхолм Виктор Татаринцев е бил повикан днес в шведското външно министерство, където обясни, че Москва не приема обвиненията на Лондон за руско участие в покушението срещу бившия руски двоен агент Скрипал в английския град Солсбъри на 4 март, съобщи ТАСС. Татаринцев казал, че по данни на шведски медии и експерти в един институт в град Умео, Северна Швеция, се съхраняват образци от различни химически, бактериологични и радиоактивни вещества.