Момчил Неков: Ще се боря против дискриминацията на българския език
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2018 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков: Ще се боря против дискриминацията на българския език

/КРОСС/ Евродепутатът защити позицията на АБУЧ за матурите на български език

Днес, в ЕП беше обсъдена петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Момчил Неков застана изцяло зад исканията заявени в петицията. Евродепутатът изрази мнение, че въпреки че всяка държава отговаря за своята езикова политика, Европейският съюз е отговорен за запазването и съхранението на езиковото и културното многообразие.

„Всички трябва да работим в посока на съхраняване на езиците в общността, тъй като това е изключително важно за съхраняването на културната идентичност на всяка една от страните членки" каза той, като потвърди, че конкретни мерки все пак се взимат- „Комисията по образование и култура в момента подготвя проекторезолюция за ролята и мястото на малките езици в ерата на дигиталните технологии.

Аз ще работя по тези конкретни мерки като докладчик в сянка и ще направя всичко възможно това дискриминационно разделение на „малки" езици да бъде премахнато."

Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) е за насърчаване на сътрудничеството между държавите в ЕС в областта на чуждоезиковото обучение и призовава към подпомагане осигуряването на правна и административна възможност за полагане на матура или друг вид езиков изпит по всеки един от официалните езици на ЕС, в това число и по български език там, където има значим и доказан интерес от страна на учениците.

Неков постави и въпроса за комуникацията в ЕС и разбирането на неговите политики от гражданите, като завърши тезата си със следото : „Английският език има доминантна роля и не мисля, че ние можем да променим това.

В ЕС обаче, повече от 60% от хората не говорят английски език, а за България статистиката е още по-радикална - по-малко от 20% от населението владее английски. Как при това положение се очаква от нашите граждани да разбират Европейския съюз и неговите политики, след като същия този Съюз не им говори на техния роден език?"

Официално признатите езици в ЕС са 24 на брой.