Варшава обвини ЕС в двойни стандарти
Секция: СВЯТ
21 Март 2018 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варшава обвини ЕС в двойни стандарти

/КРОСС/ Полша обвини ЕС в "двойни стандарти" при третирането на страните членки, информира "Ройтерс".

Преди ден Брюксел отхвърли позицията на Варшава за подетите реформи в съдебната система на Полша, които според критици заплашват демокрацията.

ЕС заплаши да предприеме наказателни действия, които включват отнемане правото на глас на Полша, ако Варшава не промени законодателството, което засилва държавния контрол върху съдебната власт.

"Нищо повече не вреди на идеята за европейска интеграция от реалното неравенство на страните членки пред закона, използването на двойни стандарти и отстъплението на Европейската комисия от ролята й на обективен пазител на договорите, за да се превърне в инструмент в ръцете на някои държави", атакува външният министър на Полша Яцек Чапутович пред парламента.

Полша твърди, че в някои страни членки, включително Испания и Германия, политиците също имат роля при избирането на съдии. Полското правителство пояснява, че съдебните реформи са необходими, за да се подобри ефективността и прозрачността.

Чапутович, който запозна депутатите с външнополитическите цели на правителството през 2018 г., изтъкна още, че институциите в ЕС пренебрегват тревогите на гласоподавателите и това подхранва евроскептицизма.

"Дефицитът на демокрация в ЕС не е фигура на речта, а реалност, която задълбочава политически обстоятелства", предупреди той.

"Надигащата се опозиционна вълна срещу интеграцията на европейския континент не е предизвикана от демократичната слабост на ЕС, а резултат от това", отсече министърът и добави, че Полша все още иска "силен Европейски съюз".

Той още подчерта притесненията на Полша, че увеличената интеграция в ЕС не трябва да води до намаляване на ролята на САЩ в защитата на Европа.