Светлин Наков: До 2030 г. 85% от работните места ще бъдат в професии, които все още не съществуват
Секция: ИКОНОМИКА
21 Март 2018 20:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светлин Наков: До 2030 г. 85% от работните места ще бъдат в професии, които все още не съществуват

/КРОСС/ До 2030 година 85 процента от работните места ще бъдат в професии, които все още не съществуват. Професии като готвач и таксиметров шофьор ще изчезнат и тези дейности ще се извършват от роботи. Това заяви главният изпълнителен директор на Софтуерния университет Светлин Наков на конференция "Бъдещето на труда", организирана в рамките на българското европредседателство, предава БНР.

От изчезване са застрашени професии за нискоквалифицирани кадри.

Светлин Наков каза:

"Много професии ще изчезват. Този процес ще се случва постепенно и бавно, както се е случвал в миналото. Аз очаквам една от много силно афектираните индустрии да бъде транспортът. Един ден автономните автомобили ще навлязат много силно в ежедневието. Първо в големите градове, а след това в по-малките градове, след това в по-изостаналите държави".

В близко бъдеще ще се родят нови професии, например треньори на роботи. Ще има нови работни места, свързани с грижата за възрастни хора. Еврокомисарят по заетостта Мариане Тейсен каза, че 90% от работните места изискват цифрови умения, и че такива умения имат само 4 от 10 европейци.