Историкът проф. Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново
Секция: КУЛТУРА
22 Март 2018 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историкът проф. Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново

/КРОСС/ Историкът проф. Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново. Кандидатурата на преподавателя по средновековна история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" беше издигната от дирекционния съвет на Регионалния исторически музей, от Регионална библиотека "П. Р. Славейков", читалище "Надежда", Военна академия "Георги Стойков Раковски" и Лайънс клуб Велико Търново - Арбанаси. Номинацията беше гласувана единодушно от общинските съветници на тържествената сесия днес, на празника на града - 22 март.

В свое видеообръщение проф. Павлов обясни, че не може да присъства на тържествената церемония заради участието си в проекта "Мисия България", реализиран съвместно с проф. Николай Овчаров. "Физическото ми отсъствие е свързано с една от причините за моето удостояване - популяризирането на богатото културно-историческо наследство на България и на старата столица Велико Търново", посочи в обръщението си историкът.

Проектът включва посещения в Молдова, Русия, Армения, Белгия и други държави, където историците се срещат с представители на българските общности и приятели на България. Освен лекции и срещи, учените издирват неизвестни примери за българското културно влияние и нови паметници, свързани с българската история.

Почетният знак, беше връчен на неговата съпруга Румяна Павлова. Съветниците гласуваха и за номинираните за наградата "Велико Търново", която се връчва ежегодно на празника на града. Нейни носители са ансамбъл "Българче", който тази година чества 50 години от основаването си и на американския предприемач Едмънд Бек, заради инвестициите и реставрацията на сгради паметници на културата в старата част на Велико Търново.