Проверките показват фрапиращи пропуски при пешеходните пътеки
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2018 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проверките показват фрапиращи пропуски при пешеходните пътеки

/КРОСС/ Фрапиращи са пропуските при пешеходните пътеки. Това сочи проверката на близо 14 000 „зебри" в страната, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверка беше възложена на 27 декември 2017 г. и трябваше да бъде установено съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания.

Обвинител номер едно обяви, че са открити „отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация".

„Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата", каза още Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че разчита на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да състави не само регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, но и в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба. Цацаров настоява проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции.

Нарушенията трябва да бъдат отстранени най-късно до 30 юни 2018 година. Предвидени са санкции в размер между 2 000 и 7 000 лева при неизпълнение на предписанията.