Целият световен елит в гимнастиката идва в София
Секция: СПОРТ
22 Март 2018 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Целият световен елит в гимнастиката идва в София

/КРОСС/ Рекорден брой гимнастички ще участват на Световната купа по художествена гимнастика в София, която ще се проведе от 30 март до 1 април в столичната зала "Арена Армеец".

57 грации от 34 държави са заявили участие в надпреварата, като сред тях са всички от световни елит на спорта.

Капитанът на националния отбор на България индивидуално Невяна Владинова ще пропусне турнира, тъй като в момента лекува контузия на глезена и все още не е напълно възстановена. Целта на ръководството на БФХГ и на треньорския щаб е Владинова да бъде съхранена за световното първенство през септември, на което България отново ще бъде домакин.

В първата от четирите Световни купи за годината България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн.

Интересът към състезанието в София е огромен. Световният елит пристига у нас, за да направи генерална репетиция за шампионата на планетата.

Русия пристига със сестрите Дина и Арина Аверини. Беларус е заявила Алина Харнаско и Катерина Халкина, Украйна е в състав Влада Николченко и Олена Диатченко. Израел ще бъде представен от Линой Ашрам и Никол Воронков, Япония от Кахо Минагава и Сумире Кита, а за Италия е заявена Милена Балдасари.

При ансамблите борбата за медалите също ще бъде оспорвана. Всички основни конкуренти на българките Симона Дянкова, Елина Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс пристигат в София.

Сред заявените 18 ансамбъла са тимовете на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Република Корея. Тимът на Израел също ще вземе участие, като треньор на отбора е записана бившата национална състезателка Рахел Вигдорчик (участничка в Пекин 2008 година и световното първенство в Мие 12 месеца по-късно).

Сред отсъстващите ансамбли са Азербайджан, Германия, Китай и САЩ.

Световната купа и тази година е част от кампанията "София - Европейска столица на спорта 2018", а освен това е една от четирите световни купи, които са квалификация за олимпийските игри в Токио 2020. Наградният фонд е 29500 швейцарски франка.