109 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Румъния по програмата за трансгранично сътрудничество
Секция: ПОЛИТИКА
22 Март 2018 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
109 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Румъния по програмата за трансгранично сътрудничество

/КРОСС/ АПИ с два одобрени проекта за рехабилитация на над 17 км републикански пътища в Северна България

Нови над 109 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програма „Интеррег V -A Румъния - България 2014-2020 г." в пограничния регион между двете страни. Това стана ясно по време на десетото заседание на Комитета за наблюдение на европейската трансгранична програма, което се проведе в град Велико Търново. То бе съпредседателсвано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. На заседанието бяха одобрени общо 74 нови проекти между партньори от двете страни в рамките на третата покана за проектни предложения.

„Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния е една от ключовите за териториално развитие на пограничния регион от двете страни на река Дунав и има позитивен ефект за регионите. С програмата подкрепяме икономическия растеж и заетостта в пограничните области", посочи заместник регионалният министър.

Деница Николова отбеляза, че сред одобрените проекти има два на Агенция "Пътна инфраструктура" и касаят рехабилитация на важни пътни отсечки в Северна и Северозападна България, което е от изключително значение за свързаността. Близо 4 млн. евро ще бъдат вложени в рехабилитация на около 10 км от третокласния път Гулянци - Долна Митрополия на територията на област Плевен. Вторият проект е за близо 3 млн. евро и предвижда модернизация на 7,7-километров участък от път II-81 Костинброд-Берковица-Монтана, с което ще се осигури и достъп на град Берковица до транспортен коридор IV.

Сред одобрените проекти е и „Усъвършенстване на съвместните действия за реагиране при аварийни ситуации" на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", който ще се финансира с над 1 млн. евро. С над 3 млн. евро ИА „Морска администрация" ще създаде Аварийни спасителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле с цел превенция и преодоляване на бедствия във връзка с навигацията по р. Дунав.

„Отчитаме сериозен интерес и голям брой кандидати по обявената покана. Това е реален показател за това, че програмата дава отлични възможности за институциите и организациите от трансграничния регион да реализират идеите си за справяне с общите предизвикателства. Освен това проектите се отличават с високо качество", коментира още зам.-министър Николова. Тя отбеляза, че чрез общата си програма и сътрудничество Румъния и България са доказали, че заедно могат да постигат повече.

„Ние вече отчитаме положителен ефект по отношение развитие на регионите и териториалното сближаване. Програмата доказа важността и значението си за развитието на трансграничния регион", отбеляза още зам.-министър Николова. Тя добави, че в рамките на председателството на Съвета на ЕС България работи за насърчаване и запазване на политиката на сближаване. "Българското председателство е съсредоточило своите усилия към провеждането на честен и отворен политически дебат за бъдещето на Кохезионната политиката и поддържане на нейната важна роля и след 2020 година. По отношение на териториалното сближаване, считаме, че Кохезионната политика трябва да запази дългосрочния си инвестиционен характер, същевременно увеличаване на средствата за по-слабо развитите региони, засилване на споделеното управление, укрепване и повишаване на местния капацитет за изпълнение на териториални инструменти, както и използване на финансовите инструменти", коментира още тя.