Над 18 млн. лв. ще вложи МРРБ тази година за ВиК инфраструктура
Секция: ИКОНОМИКА
22 Март 2018 17:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 18 млн. лв. ще вложи МРРБ тази година за ВиК инфраструктура

/КРОСС/ Над 90 000 км е дължината на ВиК мрежите в страната

Над 18 млн. лв. са предвидените тази година в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството средства за ВиК инфраструктура. Парите ще бъдат използвани главно за реконструкция на съществуващите ВиК системи.

Петдесет и две ВиК дружества в страната стопанисват ВиК системи, включващи над 90 000 км мрежа, 5 000 резервоара, повече от 3000 помпени станции, над 90 пречиствателни станции, повече от 6 000 водоизточника и прилежащите им санитарно-охранителни зони. За основната част от ВиК инфраструктурата се грижат 29-те ВиК дружества с държавно участие в капитала, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството.

7 от ВиК операторите с държавно участие отговарят за 9 язовирни стени и прилежащите им съоръжения за питейно-битово водоснабдяване. Това са язовир „Студена", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Перник; язовир „Среченска бара" към „ВиК" ООД, гр.Монтана; язовир „Христо Смирненски", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Габрово; язовир „Боровица" към „ВиК" ООД, гр. Кърджали; язовирите „Камчия", „Ясна поляна" и „Ново Паничарево", стопанисвани от „ВиК" ЕАД, гр. Бургас; язовир „Йовковци", стопанисван от „ВиК Йовковци" ООД, гр. Велико Търново, и язовир „Асеновец", стопанисван от „ВиК - Сливен" ООД, гр. Сливен.

Със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." до момента са изградени или рехабилитирани над 50 пречиствателни станции за отпадъчни води и над 2 500 км водопроводи и канализация.

По Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." е предвидено с около 1,5 млрд. лв. да бъде изградена ВиК инфраструктура с цел постигане на съответствие с националното и европейското законодателство в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води, както и да се приложат мерки за повишаване на енергийната ефективност на ВиК операторите.

Със заем от Световната банка по Проект за развитие на общинската инфраструктура се доизграждат язовирите „Пловдивци" и „Луда Яна" и пречиствателни станции за питейни води (ПСПВ) към тях и се рехабилитира яз. "Студена" и съществуващата ПСПВ Студена - Перник. С изпълнение на проекта ще се осигури непрекъснатост на водоподаването за над 185 000 потребители в страната.

В най-напреднал етап е изпълнението на яз. „Пловдивци", който ще водоснабдява около 40 хил. души в общините Мадан и Рудозем. Съоръжението трябва да бъде въведено в експлоатация през тази година. Строителните работи са във финален етап и започнаха процедурите по завиряването на язовира.
С изграждането на яз. „Луда Яна" ще се реши проблемът с водоснабдяването в община Панагюрище, която изпитва сериозен недостиг на питейна вода. Строителството на язовира и пречиствателната станция към него трябва да приключи в средата на 2019 г.

В началото на следващата година трябва да завърши и рехабилитацията на яз. "Студена", която се изпълнява в условия на непрекъсната експлоатация на язовира, като част от дейностите се извършват под вода. Използват се напълно нови за България методи и се разчита на участието на лицензирани водолази, за да се гарантира непрекъснатото водоснабдяване на близо 100 000 потребители в област Перник, включително индустриални.

С цел устойчивото развитие на ВиК отрасъла, със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е създаден Съвет за устойчиво развитие на отрасъл "Водоснабдяване и канализация" като експертно консултативно звено към министъра. Идеята е чрез съвета да се обединят усилията между централната държавна власт, органите на местното самоуправление и неправителствените организации за решаване на въпросите, свързани с ВиК отрасъла.

Членовете на съвета имат задача да координират действията на компетентните министерства и всички заинтересовани страни за осъществяване на Плана за действие на Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България за периода 2014-2023 г. С работата си съветът ще координира и мерките при приоритизиране и планиране на средствата за ВиК инфраструктура от фондовете на Европейския съюз в периода до 2020 г., както и дейностите, свързани с оперативното управление на търговските дружества с държавно участие в капитала (ВиК оператори).

В Световния ден на водата - 22 март, и като институция, пряко отговорна и ангажирана с развитието на ВиК отрасъла у нас, МРРБ обединява усилия с всички заинтересовани от развитието на този жизненоважен отрасъл страни, с цел реализирането на цялостна политика за подобряване на състоянието на ВиК системите и подобряване на качеството и ефективността на ВиК услугите.