Рекордно ниво на въглеродни емисии през 2017 г.
Секция: СВЯТ
22 Март 2018 18:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордно ниво на въглеродни емисии през 2017 г.

/КРОСС/ Световните въглеродни емисии, свързани с енергетиката, са се увеличили до рекордните 32,5 гигатона миналата година след три години без промяна.
Причината е по-високото търсене на енергия и забавянето в подобряването на енергийната ефективност, съобщи Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Световното търсене на енергия е нараснало благодарение на силния икономически растеж с 2,1 на сто миналата година до 14 050 милиона тона петролен еквивалент, което е близо два пъти над темпа на увеличение през предходната година, сочат предварителни оценки на МАЕ. Търсенето на енергия се повиши с 0,9 на сто през 2016 г. и средно с 0,9 на сто през предходните пет години.

Над 70 процента от растежа в световното търсене на енергия се покрива от петрол, природен газ и въглища, а почти целия оставащ дял се осигурява от възобновяемите енергийни източници, се посочва в доклада на МАЕ.

Подобряването на енергийната ефективност се е забавило миналата година. В резултат от тези тенденции световните емисии на въглероден диоксид, свързани с енергетиката, са нараснали с 1,4 на сто миналата година до 32,5 гигатона, което е исторически максимум.

Въглеродните емисии обаче не са се увеличили повсеместно. Повечето големи икономики отчитат увеличаване на показателя, но във Великобритания, САЩ, Мексико и Япония се наблюдава спад. Най-силно са намалели емисиите на САЩ благодарение на по-широкото приложение на възобновяеми енергийни източници.

Търсенето на петрол се е увеличило с 1,6 на сто или 1,5 милиона барела дневно, което е близо два пъти над средния годишен темп за последното десетилетие. Тенденцията се дължи основно на транспортния сектор и засиленото търсене на нефтохимически продукти.

Потреблението на природен газ е нараснало с 3 на сто, най-големия растеж сред всички изкопаеми горива, като близо една трета от растежа идва от Китай. Търсенето на въглища през 2017 г. се е повишило с 1 на сто след спада през предходните две години заради нарастването на производството на електроенергия от въглища, най-вече в Азия. П

роизводството на енергия от възобновяеми източници се е увеличило с 6,3 на сто. Възобновяемите източници отбелязват най-силен темп на растеж, покривайки една четвърт от нарастването в световното търсене на енергия, посочва МАЕ.