Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори
Секция: ПОЛИТИКА
22 Март 2018 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

/КРОСС/ България отдава голямо значение на отношенията си с Палестина и ще продължи да работи за тяхното всестранно развитие, заяви президентът Румен Радев след срещата си в Рамала с палестинския си колега Махмуд Аббас. Българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония в Президентския дворец в рамките на официалното си посещение в Палестина.

Активният политически диалог на най-високо равнище е от съществено значение за последващото разширяване на партньорството във всички области от взаимен интерес и затова ще се радвам президентът Аббас да направи посещение в България, посочи Румен Радев.

И двамата президенти откроиха двустранното сътрудничество в образованието като сфера, в която добрите традиции трябва да бъдат надградени. Над 5 000 палестински граждани са завършили висшето си образование в България и много от тях заемат важни държавни постове в палестинската администрация или са водещи в своите професионални области.

Румен Радев отбеляза и възможността за развитие на търговско-икономическото сътрудничество, за организирането на съвместни бизнес форуми и насърчаването на контактите между деловите среди от България и Палестина.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да подкрепя усилията на международната общност за подновяване на преговорния процес между Израел и Палестина, който няма алтернатива. Румен Радев заяви, че България следва ясно изразените позиции на ЕС и, че дългосрочно и устойчиво решение на Близкоизточния мирен процес може да има само на основата на принципа на две независими държави, живеещи в мир, сигурност и разбирателство.

„Без да влизам в ролята на посредник, предадох на президента Аббас пожеланията на израелския президент Реувен Ривлин и на израелския премиер Бенямин Нетаняху за конструктивни и мирни отношения", заяви Румен Радев.

По време на срещата на двамата президенти в Рамала беше откроено доброто двустранно сътрудничество в сферата на сигурността и в борбата с тероризма.

Президентът Аббас оцени високо конструктивната политика на Европейския съюз и на държавите членки по отношение на Близкоизточния мирен процес и голямата подкрепа на съюза към палестинския народ за изграждането на неговите институции.

Палестинският държавен глава заяви, че страната му е винаги готова за подновяване на преговорния процес, който е единственото легитимно средство за намиране на устойчиво решение, но няма да приеме решения извън легитимността на международното право, позициите на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН.