Кметът на Видин обяви бедствено положение заради снега
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Март 2018 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Видин обяви бедствено положение заради снега

/КРОСС/Кметът на Видин Огнян Ценков обяви бедствено положение за цялата община поради създалата се обстановка след обилния снеговалеж и силен вятър през нощта.

От 7.30 ч. тази сутрин техниката на фирмите, които почистват населените места, е започнала работа в 4 часа, съобщи BulNews.bg.

Пътят до населените места Бела Рада, Гомотарци, грdo Дунавци, Жеглица, Ивановци, Кошава, Пешаково, Покрайна, Синаговци, Сланотрън, Търняне, пътят между Гомотарци и Покрайна, е затворен.

Продължават усилията за осигуряване на достъпа до тях, след което незабавно ще започне снегопочистването вътре в селищата.

Огнян Ценков каза, че във Видин са изчистени основните артерии, почиства се в кварталите, както и пешеходните зони. Няма селища без електрозахранване, водоснабдяване и бедстващи хора. Без ток от вчера следобед е помпената станция, която осигурява питейна вода за град Видин и за още 22 населени места в общината. Водоподаването се осъществява от резервна станция.

Всички пациенти на хемодиализа са обгрижени. В Центъра за временно настаняване има 9 лица, има готовност за приемане на още хора при нужда. В Областния съвет на БЧК е налице резерв за осигуряване на продукти и пособия за около 100 души.

В общината остава в сила и първия етап от плана за действие при високи води на река Дунав, въпреки че нивото вече се понижава под стойностите, които налагат допълнителни мерки. Водният стълб при Видин е 749 см и спада.

Общинският щаб ще заседава отново в 14.00 ч. днес и при необходимост - в 17.00 ч. Обстановката се следи непрекъснато, координацията между институциите е постоянна, полагат се всички усилия за преодоляване на последствията от тежката зимна обстановка.

Жълт код за валежи от сняг е обявен и за територията на община Враца от  Националния институт по метеорология и хидрология.