БСП и АРОЕС обсъдиха възможността собствениците да получат земята под блоковете
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Март 2018 14:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП и АРОЕС обсъдиха възможността собствениците да получат земята под блоковете

/КРОСС/ Съюзът на архитектите в България ще изготви експертно становище

„Идеята етажните собственици да придобият безвъзмездно собствеността върху земята под блоковете в жилищните комплекси, за която площ имат учредено право на строеж, заслужава сериозно внимание, но изисква задълбочено обсъждане и съответните законодателни промени - това заяви заместник-председателят на СОС Милка Христова на среща между групата общински съветници от БСП и представители на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост - Справедливост (АРОЕС).

Според Христова на настоящия етап належащо и реалистично е, да се използват възможностите, които дава действащото законодателство, за да се предостави на Етажните собствености в жилищните блокове ползването и стопанисването на прилежащите към сградите площи и околоблокови пространства, които са частна общинска собственост.

„Това трябва да става при ясно разписан ред, права и задължения между етажните собственици и Столична община. За целта е необходимо Столичен общински съвет своевременно да приеме Наредбата, предвидена в чл.4, ал.4 от Закона за управление на етажната собственост, която да уреди тези въпроси", категорична е Милка Христова.

По покана на председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов в срещата взе участие и председателят на Съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов. Той се ангажира САБ да изготви мотивирано експертно становище по проблема.

Повод за срещата, в Столична община между общинските съветници от БСП в София и председателят на АРОЕС Павел Миланов и заместник-председателят на Асоциацията адвокат Иво Дилов, е писмо до председателя на СОС и общинските съветници, в което от името на членовете на АРОЕС, се призовава в Столичния общински съвет да бъде внесено предложение за решение за предоставяне на възможност за безвъзмездно придобиване на собствеността върху прилежащите към сградите общински терени от Етажните собствености и техните сдружения.

От Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост основават искането си на подробно аргументиран доклад от 2012 година на предишния главен архитект на София Петър Диков. В посочения доклад се предлага безвъзмездно придобиване на земята под блоковете, а не на прилежащите към блоковете площи.