Тежкотоварните автомобил​и ще плащат тол такса за около 55% от пътищата у нас
Секция: ИКОНОМИКА
23 Март 2018 17:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тежкотоварните автомобил​и ще плащат тол такса за около 55% от пътищата у нас

/КРОСС/За около 55 на сто от пътищата в страната ще се плаща тол такса от тежкотоварните автомобили, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол.

Министърът информира, че сега тарифирането е в процес на изготвяне, като се очаква да бъде привлечена международна финансова институция в подкрепа на работата на междуведомствена група по темата. Работи се и по определянето на обхвата на пътищата в системата.

Двете дейности са извън договора с избрания изпълнител на тол системата, каза министърът. Той посочи, че българските превозвачи ще калкулират повишаването на цените по новата система в себестойността на своята услуга и допълни, че за автобусните превози се очаква да има известни преференции при тарифирирането.

Министърът призова за дебат по темата в НС, за да има по-голяма конкретика. Той напомни, че с въвеждането на тол системата ще има допълнителни средства за ремонт на пътища и за строителство на нови и изтъкна, че сега в страната от преминаващи транзитно тежкотоварни коли остава 50 млн. лева на годишна база, докато в Сърбия - 300 млн. евро за почти същите километри.