Дунав продължава да се покачва
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Март 2018 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дунав продължава да се покачва

/КРОСС/ Нивото на река Дунав в българския участък продължава да се покачва, службите следят обстановката. За последното денонощие спад на водния стоеж е регистриран само в Оряхово и Лом, предава Darik.

Въпреки това в Лом остава в сила въведената втора степен от плана за бедствия - денонощно наблюдение. Подпочвени води са наводнили мазета и част от Дунавския парк в града. Проблеми се очакват и заради топенето на снега, който там е около 30 см.

От 8 до 17 см се е покачило нивото на Дунав през последното денонощие в различните точки от българския участък. Водният стоеж е най-висок при град Лом - 779 см. Въпреки че там е регистриран спад с 6 см, се запазва денонощното наблюдение на реката, което се извършва от постове в района на пристанище Лом и в селата Долни Цибър, Орсоя и Станево.

При достигане на ниво на реката от 870 см се въвежда трета степен от плана за бедствия - изграждане на защитни съоръжения и земно насипна дига в района на пристанището. Топенето на натрупаната през последните дни близо 30-сантиметрова снежна покривка в града и района също може да създаде проблеми, каза пред Дарик кметът на Лом Пенка Пенкова.

При Русе реката се е покачила с 15 см. Там службите също следят обстановката и са в готовност за реакция. Тъй като брегът край село Ряхово, община Сливо поле, е най-ниският в региона, има опасност от наводнения на къщи от подпочвени води. Населението е предупредено, а аварийният спасителен екип на БЧК е на разположение в случай на необходимост. Осигурени са и помещения, в които при нужда да бъдат настанени цели групи хора.

Прогнозата на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав е за покачване на нивото при Русе и Силистра.