За първи път от 10 години дефицитът на Франция e под тавана на ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
27 Март 2018 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път от 10 години дефицитът на Франция e под тавана на ЕС

/КРОСС/ За първи път от десетилетие насам Франция падна под тавана на Европейския съюз за допустимия бюджетен дефицит от 3 на сто.

За цялата предходна година публичният дефицит на страната се сви до 59,3 млрд. евро, като съотношението на бюджетната дупка към икономическото производство възлиза на 2,6% - значително под очакванията на правителството от 2,9%, става ясно от цитирани от Ройтерс данни на Националната статистическа служба Insee.

Държавните разходи през 2017 г. са се понижили до 56,5% от БВП спрямо 56,6% година по-рано, докато приходите са нараснали до 53,9% от брутния вътрешен продукт спрямо 53,2% през 2016 година.

Същевременно стана ясно, че растежът на френската икономика очаквано се ускорява през последното тримесечие на миналата година благодарение на по-силен износ и бизнес инвестиции при известно забавяне на потребителските разходи, показва окончателна неревизирана оценка на официалната статистика на страната Insee.

Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната е нараснал през периода октомври-декември 2017 г. с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато се увеличи с 0,5%, и по този начин потвърди предварителните данни на Insee. На годишна база растежът на БВП на Франция се ускорява през четвъртото тримесечие на 2017 г. до 2,4% от 2,3% през трите месеца до края на септември, като това е най-здравият растеж от 2011 г. насам.

В рамките на цялата 2017 г. икономиката на Франция отбеляза най-солидна експанзия от шест години насам. За 2017 г. френската икономика се е разширила с цели 2,0% след анемичен растеж от 1,1% година по-рано.

Всичко това са добри новини за президента Еманюел Макрон, който след избирането си през май направи регламентите на ЕС ключов елемент от своята политика.