Инж. Дончо Атанасов: Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, а финансирането продължава да недостига
Секция: Автомобили
27 Март 2018 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инж. Дончо Атанасов: Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, а финансирането продължава да недостига

/КРОСС/ Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, увеличава се и броят на товарните автомобили, което носи много проблеми, а финансирането продължава да недостига. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов по време на откриването на международна конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики", която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде  Агенция „Фокус".

„Успяваме с бюджета, който имаме. И правителството дава доста пари през последните години, но все още недостига финансиране, а пътят е жив организъм и когато днес не го направиш, утре вече е късно. Пътната агенция е полагала, в момента полага и ще полага огромни усилия в пътната безопасност. Но, за съжаление, не всички от тях се увенчават с успех. Независимо от всичко обаче там, където много бързо и екстрено можем да предотвратим катастрофи, ние го правим.

Давам пример с участъка Бургас - Созопол, където допреди години загиваха годишно между 15 и 20 човека. Но от десет години там почти няма загинали", коментира инж. Атанасов.

Той посочи, че днес ще бъде първата копка на АМ „Хемус". „И се надявам в рамките на тази година да стартират всичките й процедури до Велико Търново, както и на автомагистралата от Русе до Велико Търново. Наблягам на строителството на автомагистрали като една изключително важна част от пътната безопасност и важен фактор за значителното намаляване на жертвите по пътищата.

Състоянието на тунели, на мостове също е важно за пътната безопасност, но те изискват огромен финансов ресурс", каза още инж. Атанасов.