Малина Крумова: Необходимо е насърчаване участието на гражданите и заинтересованите при вземането на решения във ВиК отрасъла
Секция: ПОЛИТИКА
27 Март 2018 20:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малина Крумова: Необходимо е насърчаване участието на гражданите и заинтересованите при вземането на решения във ВиК отрасъла

/КРОСС/ Устойчивото финансиране на ВиК отрасъла е от изключително значение за опазването и развитието на водните ресурси. Това представлява голямо предизвикателство не само за Европа, но и за целия свят. Наше задължение и отговорност е да гарантираме изконното човешко право на достъп до вода за всеки гражданин.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на десетата юбилейна конференция на Българска асоциация по водите - Булаква. По време на двудневното мероприятие на тема „Инвестиционни предизвикателства пред водния сектор - Иновативни решения и финансови стратегии" бе организиран дискусионен форум, на който бе обсъден проектът за нов Закон за ВиК отрасъла. Законът се разработва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Ключово е гражданите и заинтересованите страни да бъдат насърчавани за участие при вземането на решенията по отношение на инвестициите във водния отрасъл. Наша основна цел е потребителите да бъдат добре информирани, за да се повиши тяхната чувствителност към екологичните и инвестиционни аспекти на водата", отбеляза регионалният заместник-министър.

Законът ще урежда всички обществени отношения във водоснабдителния и канализационен отрасъл. В него ще бъдат заложени механизми, които ще гарантират устойчивото планиране и ефективността на услугите. Повишаване информираността и по-голямо участие на обществото при взимане на инвестиционните решения в отрасъла, както и фокус към потребителя, са сред целите, заложени в него.

„Ключово в концепцията на закона е да се обедини разпокъсаната настояща нормативна уредба, регулираща отрасъла", категорична бе Крумова. Чрез него ще се реализират интегрирани и ефективни инвестиционни решения, допълни още тя.

Предвижда се да бъдат изградени и специализирани карти на ВиК съоръженията, за да се улесни поддръжката на мрежата. Ще бъдат заложени и механизми за подобряване контрола на качеството на изпълнение и на вложените материали. Ще се насърчава публично-частното партньорство с цел привличане и на външно частно финансиране.

Обсъжда се и възможността за създаване на специализиран регулатор за отрасъла, който ще притежава по-скоро консултативни функции и ще следи постигането на заложените цели и резултати, стана ясно по време на форума.

Законът ще съдържа и механизми за защита на социално слабите и уязвими групи в обществото. Обсъжда се идеята за гарантирано минимално количество на потребление на вода от 50 л на ден за най-уязвимите групи.

„Необходимо е да създадем такова ценообразуване, което да позволява пълно възстановяване на разходите на операторите, включително инвестиции за нова инфраструктура и подмяна на амортизирана такава", отбеляза регионалният заместник-министър.

Включването на такса солидарност и създаването на нарочен фонд за подпомагане на ВиК дружествата е сред обсъжданите концепции в проекта на новия закон. Това ще позволи наличието на сигурен източник на финансиране на отрасъла, за да се постигат заложените цели и политики. „Фондът ще позволи развитието на отрасъла, което включва постигане на съответствиe с европейските изисквания, иновации, развойна дейност, подобряване ефективността и капацитета на ВиК операторите", допълни Крумова.

Включени ще бъдат и мерки за развитие на отрасъла, защита правата на потребителите, насърчаване на отговорното гражданско отношение.