Парламентът отхвърли намаляване на лихвите и разширяване на обхвата на студентските кредити
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2018 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът отхвърли намаляване на лихвите и разширяване на обхвата на студентските кредити

/КРОСС/ Мнозинството в Народното събрание отхвърли законопроекта на БСП за студентското кредитиране, който предвиждаше намаляване на лихвата по студентските кредити от 7 на 3,5 процента и разширяване на обхвата на кредитиране на студенти и докторанти в задочна, дистанционна и вечерна форма.

Мотивите на вносителите са улесняване достъпа на студенти до банков заем, а очакваните ефекти - все повече студенти да остават и да се обучават в страната. Предложенията обаче срещнаха редица критики. Милен Михов от Обединени патриоти отбеляза: "Кой ще задължи една частна банка да отпуска неизгодни заеми? Това блокира ли кредитирането? Блокира".

От ГЕРБ оспориха информацията, че е налице висок процент на лошите кредити по програмата. Валери Жаблянов от БСП обаче реагира така: "Ама как ще функционира без проблем? Вие спомняте ли си преди 5 години какъв беше обемът на лошите кредити в банките? Защото парите вместо да ги дадат за образование, ги дадоха за бетон, арматурно желязо и изкопи в София".

Станислава Стоянова от ГЕРБ изтъкна, че промяната би облагодетелствала чуждестранните студенти, които се обучават в скъпо платени специалности: "Нова промяна само би задълбочила подобно неравенство, защото генералният проблем е, че много млади българи предпочитат да учат извън страната не заради цената на кредитите там, а заради качеството на образователните услуги".

Мнозинството в Народното събрание се обяви и против предложението на БСП кредити над 50 000 лева да се отпускат само с поръчител с аргумента, че това противоречи на финансовата логика на студентското и докторантско кредитиране, тъй като то е основано на държавни гаранции.