Теодора Халачева: Всяка инвестиция в образование е оправдана
Секция: ПОЛИТИКА
29 Март 2018 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теодора Халачева: Всяка инвестиция в образование е оправдана

/КРОСС/ Да подкрепят Законопроектът за кредитиране на студенти и докторанти, призова днес колегите си в парламента народният представител от БСП Теодора Халачева.

„Всяка инвестиция в образованието е повече от оправдана, защото образованите и квалифицираните, знаещите и можещите са двигате на прогреса", аргументира се тя от парламентарната трибуна. По думите й все повече млади българи поставят решаването на битовите си проблеми пред образованието. „Това води до фиктивно студентство", липса на мотивация и визия за успешна реализация в страната", изтъкна Халачева. Тя е убедена, че законодателят е длъжен да помогне на онези, които постъпват във висше учебна заведение с идеята за по-добро бъдеще.

Предложеният от левицата законопроект предвижда намаляване на лихвата върху заемите на студенти и докторанти наполовина - от 7% на 3.5%. Предлага се също да бъдат включени не само студенти и докторанти от редовната форма на обучения, но и от задочната. „
„Кредите с ниска лихва са финансова опция за покриване на дължими такси и издръжка по време на обучението, а също и инструмент в помощ на младите българи, за които държавата трябва да има целенасочена политика", смята Теодора Халачева.