"Алфа Рисърч": ГЕРБ - 23,1%, БСП - 20,5%
Секция: ПОЛИТИКА
29 Март 2018 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Алфа Рисърч": ГЕРБ - 23,1%, БСП - 20,5%

/КРОСС/ За трите месеца от началото на година ГЕРБ отбелязва лек спад в обществената подкрепа заради скандалите около ЧЕЗ и вътрешно-коалиционните сътресения. Въпреки това партията запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23,1% от всички избиратели.

Това сочи регулярното тримесечно проучване проучване на „Алфа Рисърч", проведено в периода 15 - 24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Външно-политическата активност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг - до 36%. През периода нарастват обаче и негативните мнения за управлението. Според социолозите това би представлявало риск най-вече в ситуация на мажоритарен избор, ако срещу кандидатите на управляваща партия се изправят силни опоненти.

БСП отбеляза поредица от свои победи през изминалия период, сочи проучването. С подкрепа от 20,5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент. Лидерът на партията - Корнелия Нинова (доверие 26.4%) също не успява да повиши личния си рейтинг, допълват от „Алфа Рисърч".

Въпреки скандалите помежду им „Обединените патриоти" успяват да се задържат на 5,2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29,8%), следван от Валери Симеонов - 11,4% и Волен Сидеров - 6,4%. „Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват. В случая, националистите се възползват от т.нар. ефект на негативната мобилизация - увеличаването на обществената нетърпимост към техни публични изяви, води до консолидация на феновете им", анализират социолозите.

При ДПС, както и при ВОЛЯ, съществени промени не се наблюдават. Прогнозите за ДПС са за 5,1% подкрепа, а за партията на Веселин Марешки - 2%. Това означава, че според проучването ВОЛЯ не прекрачва прага за влизане в парламента.

„Твърде ниска, вероятно дори наказателно ниска, остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0,6% 1,8%. От лидерите им с относително най-висока подкрепа се ползва Христо Иванов (9%)", обобщават от „Алфа Рисрърч".

Регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 15 - 24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.