Изслушват Бойко Коцев в Съвета по сигурността
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2018 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изслушват Бойко Коцев в Съвета по сигурността

/КРОСС/ Съветът по сигурността към Министерския съвет ще заседава тази сутрин, за да обсъди случая "Скрипал" и да изслуша посланика на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев.

Във вторник премиерът Бойко Борисов обсъди по телефона с посланик Бойко Коцев случая "Скрипал" и реакциите по него в Русия, Европейския съюз и международната общност. Тогава бе разпоредено Коцев да се прибере в София за консултации с правителството.

Късно в сряда посланикът ни се прибра, а днес ще бъде изслушан от Съвета по сигурността. Заседанията се ръководят от министър-председателя, а в тях участват членове на правителството, ръководители на специалните служби и представител на президента.

До момента България не е взимала решение да експулсира руски дипломати от страната заради случая с агента във Великобритания. Още миналия петък Борисов коментира от Брюксел, че има само голяма вероятност, но не и пълни доказателства, че Скрипал е отровен по нареждане на руските власти:

"Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България настроенията у нас никак не са в тази посока".

След това изказване от преди седмица Борисов не е коментирал публично развоя на събитията. От страните-членки на Европейския съюз само Австрия, Гърция, Кипър и Словения не смятат да гонят руски дипломати и не са викали посланиците си от Москва за консултации.