Русия показа радар, изглеждащ като HAARP
Секция: Технологии
30 Март 2018 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия показа радар, изглеждащ като HAARP

/КРОСС/ Русия показа радар, наречен "Подсолнух", който ще може да "вижда" отвъд хоризонта, а в мрежата веднага се появиха спекулации,съобщава Лента.

"Подсолнух" има за цел да открива нисколетящи или плаващи обекти в радиус от 400 километра.

Русия обаче е обновила радарът, като го е направила автоматизиран и готов за суровите условия в далечния север.

След като видяха снимките на съоръжението, много онлайн конспиратори побързаха да коментират, че това е аналог на американския HAARP, отбелязвайки, че и този проект е създаден с намесата на военните и се намира на север - в Аляска.

Истината обаче е, че целта на HAARP е съвсем различна от тази, обявена от конспираторите, а намесата на военните е лесно обяснима.

Всяка изстреляна ракета, създава дупка в йоносферата. Тази дупка може да бъде засечена от "виждащ" от въд хоризонта радар, какъвто е и "Подсолнух".

Както знаем HAARP е именно проект насочен към изучаването на йоносферата, а за разположението му на север си има причина - най-краткият маршрут за ракетите на СССР/Русия към САЩ минава именно над Северния полюс.

И за САЩ и за Русия е важно да знаят, че противниковата страна е направила изстрелвания на множество ракети, за да могат да отговорят преди те да са достигнали целта си. А това познание се добива именно с изследване на йоносферата.

Но HAARP може и друго - той може временно да намагнетизира ограничена част от йоносферата. Това повишава способностите на радарите, наблюдаващи за противникови ракети.

По-доброто изучаване на йоносферата е свързано и с подобряването на комуникациите и GPS-координацията на подводници и подземни съоръжения - нещо имащо предимно военни цели, но можещо да се използва и за по точното намиране на подземни богатства.

Съществува и предположението, че намагнетизирана част от йоносферата може да разстрои датчиците на ракетите и да ги обърка, служейки като своеобразно ПРО. Тази хипотеза обаче изглежда опровергана - нито Русия, нито САЩ са разположили масово подобни съоръжения за защита от ракети, а Америка инвестира милиарди в създаването на много по-скъпи ПРО системи.

Това, което е повече от сигурно е, че HAARP не може да контролира времето, да причинява земетресения и т.н. - още повече по цялото земно кълбо.

                     

И макар "Подсолнух" да изглежда като HAARP, той не е еквивалент на съоръжението. Такива обаче съществуват - Русия има подобна инсталация на име Сура, намираща се до Нижни Новгород, която дори функционира 10 години преди HAARP.

Европа пък разполага с EISCAT, разположен край Тромсьо, Норвегия. В този проект дори участват Русия и Южна Корея, а Китай и Япония имат постоянен научен персонал, изучаващ магнитното поле, йоносферата и взаимодействията между Слънцето и Земята.

Истината е, че когато човек се запознае с истината, конспирациите започват да звучат налудничаво - така например следите на самолетите не са химикали, с които пръскат населението, а просто конденз, чието задържане, зависи от атмосферните условия.

HAARP и еквивалентите му не могат да причиняват урагани, земетресения и всякакви други катаклизми, нямащи нищо общо помежду си.

Вместо това радарите от този вид ни помагат да изучим по-добре нашата планета, а военната им употреба може да бъде единствено с разузнавателна и комуникационна цел.