Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО обсъди с кмета на Габрово развитието на електроразпределителната мрежа в общината
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2018 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО обсъди с кмета на Габрово развитието на електроразпределителната мрежа в общината

/КРОСС/ Главният изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна Момчил Андреев се срещна с кмета на община Габрово Таня Христова във връзка с инвестиционната програма на компанията за развитие на електроразпределителната мрежа в общината през 2018 г. Бяха съгласувани приоритетни за община Габрово проекти, за които ЕНЕРГО-ПРО ще предвиди необходимите мощности и съоръжения за надеждно електрозахранване.

През 2018 година Електроразпределение Север, част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, ще увеличи инвестициите в електроразпределителната мрежа в областта с 16%. Предстои да се реализират проекти на стойност 5,1 млн. лв. От тях 2 млн. лв. ще бъдат вложени на територията на община Габрово за обновяване на 3 ключови електропровода, които осигуряват електрическа енергия на десетки хиляди клиенти. Предвижда се и реконструкция на участъци от въздушната мрежа, ще продължи изнасянето на табла и монтирането на нови електромери.

В рамките на 2017 година ЕНЕРГО-ПРО вложи 4,4 млн. лв. в поддръжка и развитие на електроразпределителната мрежа в област Габрово. 40% от тях са проекти, реализирани на територията на община Габрово - обновяване на елементи от оборудването на подстанция „Синкевица" и възлова станция „Кантона", които доставят електричество на част от града и близките населени места в общината. Извършен бе ремонт и е изградена телемеханика на възлова станция „Етъра", с което ще се ускори откриването и отстраняването на възникнали аварии. Обновени са участъци от мрежите средно и ниско напрежение, изнесени са 1154 електромерни табла и са монтирани нови електромери.

Вложените средства повишиха качеството на електроснабдяване на територията на община Габрово - броят на прекъсванията по електроразпределителната мрежа през 2017 г. намаля с 12,5% спрямо 2016 г., а продължителността на непланираните изключвания през същия период - с 12,4%.

По време на срещата бяха обсъдени и инициативи на ЕНЕРГО-ПРО Варна за по-лесно и удобно обслужване на клиентите на компанията. От 2013 година ЕНЕРГО-ПРО Варна регулярно организира изнесени офиси в малки населени места, където жителите могат да се възползват от услугите на електроразпределителното и електроснабдителното дружество, без да се налага да пътуват до Центъра за обслужване на клиенти в Габрово.

Главният изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна изрази удовлетворение от доброто взаимодействие на компанията с органите на реда в Габрово за противодействие на кражбите на ток. Благодарение на общите усилия през последните 5 години в областта са констатирани 1 009 случая на незаконно потребление. 57% от тях са на територията на община Габрово. 50 от нарушителите имат по две и повече регистрирани нарушения. През последните три години на територията на областта има 25 души, осъдени за незаконно потребление на електричество, от които 6 са с условни присъди, а 19 души са наказани с пробация.

Срещата на главния изпълнителен директор с кмета на Габрово е част от поредица инициативи на ЕНЕРГО-ПРО Варна за активно сътрудничество с местната власт и обединяване на усилията за реализиране на проекти в полза на хората, живеещи в Североизточна България.