Започна ремонтът на разпадащото се столичното Ларго
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2018 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна ремонтът на разпадащото се столичното Ларго

/КРОСС/ Работници започнаха ремонти по настилката и остъкляването на комплекса "Антична Сердика" на столичното Ларго. Търси се и причината за последните разрушения.

Работници ударно сменят счупените плочки и напуканите стъклени куполи на Ларгото. Почиства се и отводнителният канал, след като водата от снегове и дъждове течеше върху древния град.

Спешният ремонт идва само година след откриването на археологическият комплекс и още един ремонт за около 17 милиона лева. Сегашният ремонт се налага заради разбити плочки, течове, липса на осветление и счупени стъкла на купола на комплекса "Антична Сердика".

"В рамките на гаранционния срок фирмата изпълнител е дошла да си оправи нещата. Не мога да кажа стойността, ние не поемаме плащане, то е в рамките на гаранцията", обясни министърът на културата Боил Банов.

Гаранцията е 10 години, а тепърва ще се анализират причините за аварията - дали е виновна само зимната обстановка, или изначално ремонтът е бил некачествен.

По решение на правителството Ларгото ще се стопанисва от Столична община, но кметът Йорданка Фандъкова не иска да го приеме, преди да е напълно ремонтирано. Тя е поискала от Банов в най-кратки срокове да възстанови нормалния вид на Ларгото.

Според изпълнителя на проекта Ларгото се експлоатира неправилно и не се поддържа, затова се руши. Оказва се, че по договора и поддръжката на обекта отдавна има спорове между Министерстовото на културата и консорциума "Антична Сердика".