Лазаровден. Преп. Ипатий, еп. Гангърски (Злат. лит.)
Секция: Църковен календар
31 Март 2018 07:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лазаровден. Преп. Ипатий, еп. Гангърски (Злат. лит.)

/КРОСС/ Лазаровден е. Празникът е с подвижна дата - последната събота преди Страстната неделя. На него се изпълнява ритуала Лазаруване.

Подевките (момичета на 13-14 години) се подготвят за лазаруване от Среднопостница (средата на великденския пост) или от Свети четиридесет ученици (9 март) - разучават пазарски песни и игри, избират си водачка. Девойките лазарки, пременени и накичени с венци и цветя, тръгват по групи от дома на водачката и обикалят къщите. Обикалянето става от обед на Лазарица до обед на Връбница.

Понякога лазарките обличат невестини дрехи, защото невестите са „най-берекетлии". Когато влязат в дома, пеят песни за всеки член от семейството, започвайки от най-стария. Песните на лазарките са за синове, внуци, малки деца, смели юнаци, прекрасни девойки и още по-прекрасна любов, за сила и юначество, за хубост, късмет и богатство - на всеки според положението му в семейството и професията.

Лазарките се чакат с радост. Къща, в която са влезли лазарки, е честита през цялата година. Подаряват им се бели яйца (символ на нов живот и ново раждане), брашно, мас. На места лазарките изпълняват и песни за дъжд от обичая „пеперуда", което е свързано със стопанския сезонен обрат. В Източна България се появяват повече „роли" в лазаруването - Лазарова булка и боенек. Боенекът е артистична девойка в мъжки дрехи, с тояга или брадва в ръка. Момичето булка е по-малко и задължително трябва да е бащино и майчино (тоест да има живи родители).

Ритуалният танц на лазарките се нарича боенек - буйно несключено хоро, чиято основна идея е женитбата, и се свързва в християнско време с образа на възкръсналия Лазар. Докато играят на двора, лазарките подскачат високо - да растат високи посевите, да се плодят домашните животни. Извършва се обредно обхождане на ниви и ливади - отново с идеята за здраве и плодородие. На този ден ливадите се чистят от камъни, съчки и изсъхнала шума.
На лазарското хоро се събира цялото селище. На него оглеждат и избират пременените и щастливи бъдещи невести.
В Североизточна България се прави лазарска задушница, което е свързано с вярата, че на Връбница (Цветница) „разпускат умрелите". В петък преди празника жените варят жито и приготвят обредни хлябове без мазнина - един голям и няколко малки в зависимост от броя на починалите. Гробовете се преливат вечерта срещу Лазарица, тогава се разчупва и голямата пита. Малките питки се раздават в събота сутринта.

Пазарски песни Лаленце се люлее на зелена ливада. Не е било лаленце, най е било детенце. Очите му - звездици, лицето му - трендафил.

Как си кротко играло, така си кротко заспало. Майка му го будеше: - Стани, стани, детенце, да си видиш лазарки, как играят и пеят - шити поли развяват, жълти чехли потропват.
На този ден празнуват хората с имена Лазар, Лазарина и техните производни.

Преп. Ипатий, еп. Гангърски. Преп. Аполоний Египетски

Свети Ипатий, епископ Гангърски, бил един от 318-те свети отци, участвали в Първия Вселенски събор, свикан в гр. Никея през 325 г. при царуването на Константин Велики. Свети Ипатий получил от Бога дар на чудотворство, той изцелявал различни недъзи и изгонвал бесове.

На връщане от събора бил убит от еретици. Мощите му били пренесени от християните в Гангра.