Американски генерал разкри стратегията на САЩ за борба с „Ислямска държава“
Секция: ПОЛИТИКА
01 Април 2018 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американски генерал разкри стратегията на САЩ за борба с „Ислямска държава“

/КРОСС/ Стратегията на САЩ за борба с терористичната групировка „Ислямска държава", освен непосредственото участие в операциите в Сирия и Ирак, предвижда оказване на помощ на други страни за борба с тази групировка, заяви командващият на Корпуса на морската пехота генерал Робърт Нелър. Видеозаписът с изявлението на генерала е публикуван на официалния сайт на Министерството на отбраната на САЩ, предава РИА Новости.

В отговор на въпрос на водещия на конференция в Атлантическия съвет за националната стратегия за борба с „Ислямска държава" (взимайки предвид разширението на терористичната активност на тази групировка из целия северноафрикански регион), Нелър призна, че САЩ нямат достатъчно възможности да води самостоятелна борба с „Ислямска държава" в целия регион.

Генералът отбеляза, че Стратегията за национална сигурност предвижда създаването на съюзи с други страни и САЩ имат достатъчно възможности да помагат на други държави да водят по-ефективна борба с тероризма.
„Светът е голям и затова в Стратегията за национална сигурност се говори за необходимостта от създаване на съюзи и партньорства.

Ние нямаме достатъчно сили за самостоятелна борба и няма да го правим сами. Но ние можем да оказваме помощ на други държави, за да повишим ефективността на техните антитерористични подразделения и сили за сигурност", заяви генерал Нелър.

Той добави също, че в момента САЩ вече работят с френските, британските и италианските си партньори за повишаването на възможностите на Нигерия, държавите от Западна Африка и други страни за борба със заплахата от „Ислямска държава".

Необходимостта да се помага на други държави Робърт Нелър обясни с това, че „в крайна сметка Въоръжените сили на САЩ ще бъдат принудени да напуснат дадения регион" и на местните сили за сигурност ще им се наложи да се борят с тероризма самостоятелно.

По-рано стана известно, припомня РИА Новости, че САЩ ще отделят 60 милиона долара за борба с тероризма в Сахелския район на Африка.