Жените се бранят със спрейове, мъжете предпочитат газови пистолети
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Април 2018 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жените се бранят със спрейове, мъжете предпочитат газови пистолети

/КРОСС/ 124 хиляди оръжия за самозащита регистрирани

Жените използват за самозащита лютиви спрейове, а мъжете предпочитат да се бранят с газови пистолети, сочат данните на един от най-големите оръжейни магазини в София, съобщава 24 часа .

Освен от дамите спрейовете се купуват и от пенсионери. Вземат ги и родители, които ги дават на децата си. Предимството на спрея е, че не оставя трайни последици, а в същото време предизвиква моментална болка у нападателя. Другият му голям плюс е, че може да се ползва от разстояние.

Хит на пазара е моделът с екстракт от люта чушка

Той предизвиква болка като от изгаряне навсякъде, където попадне. Ефектът е около 5 минути, което дава достатъчно време на нападнатия да избяга.

Цената варира между 15 и 100 лв. според марката. Експерти обясняват, че спреят е по-предпочитан от електрошоковете, защото с него може да отблъснеш нападателя си от по-голямо разстояние, докато при палките трябва да си по-близо. 

За да може да се защити по-бързо, е добре човек да не носи спрея в чантата си. Причината е, че отнема повече време да се извади. Затова поставен във външен джоб на якето, би било най-доброто решение, казват оръжейници.

Много популярен е спреят, вграден в калъфчето на мобилния телефон. Цената варира от 40 до 100 лв., а дори бандитът да поиска телефона на жертвата си, тя може да го използва като защита и да избяга.

И макар масово да се купува за защита, имаше няколко случая, в които бандити използваха спрея при грабежите си. Така например Иван Ценков-Турчина, Димитър Цанов-Дидо Испанеца, Валентин Цанков-Плякания и Михаил Павлов-Коня напръскаха през септември м.г. в София иранец и му задигнаха 80 хил. лв. Бързо обаче ги хванаха. Отново със спрей бе обрана и бензиностанция в Драгичево в нощта срещу 8 март т.г.

Любимото средство за самозащита на мъжете пък е газовият пистолет. При него няма тромава процедура за регистриране, а след закупуването трябва в 14-дневен срок да се пусне уведомление в районното по местоживеене.  Същата е процедурата и при закупуване на въздушна пушка с кинетична енергия над 24 джаула. Разбира се, тя не може да се ползва за самозащита.

Предпочитанията на мъжете за газов пистолет са обясними с това, че нападателят би се изплашил, а при стрелба не се нанасят трайни увреждания, казват оръжейници. Все пак има и хора, които искат боен пистолет. Важно е да се отбележи, че и спортните модели са бойни. Ако се ползват при самозащита, може да бъде повдигнато обвинение за превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Такъв бе случаят от април м.г. с 27-годишния компютърен спец Мартин Милчев, който след спречкване с нападнали го улични музиканти в подлеза на хотел “Плиска” в София извади оръжието си и стреля. Неговият пистолет бе законен. При стрелбата в Пловдив в нощта срещу 1 март т.г. обаче д-р Иван Димитров застреля крадеца Георги Джевизов-Жоро Плъха с незаконен пистолет.

За да е законно оръжието, човек първо трябва да премине курс за безопасно боравене с него

Вадят се и няколко документа – свидетелство за съдимост, което трябва да е чисто, бележка от психодиспансер и снимка в паспортен размер. Обикновено такъв курс струва около 250 лв. След изкарването му се получава документ, който е безсрочен.

Всеки успешно завършил трябва да си извади удостоверение от следствието, че към момента не е разследван и няма повдигнати обвинения. С всички документи се отива до служба Контрол на общоопасните средства (КОС) в районното по местоживеене. Ако оръжието е за спортни или ловни цели, трябва да се носи и документ за притежание към клуб или ловна дружина. След това се купува каса за съхранение на оръжието, а районният инспектор проверява дали е здраво прикрепена към стена или под. Месец след това се получава разрешително за купуване на оръжие.

То трябва да бъде взето в срок до 3 месеца заедно с 50 патрона. След като закупите оръжието, трябва да го занесете отново в КОС заедно с документите за закупуване и 5 патрона, за да се направи прострелка.

Месец по-късно получавате оръжието си, придружено от разрешително за носене, употреба или съхранение спрямо това за какво сте го искали. Срокът на разрешителното е 5 години, след това трябва да се поднови, иначе има глоби.

Най-много са оръжията, регистирани на името на ловци - около 175 хил. За самозащита са регистрирани 124 хил. оръжия. Общо 208 хил. души имат разрешение за притежание или носене на оръжие, като някои притежават по няколко пистолета или пушки, стана ясно от наскоро представена от МВР пред БНР статистика. Малко над 35 000 пък са оръжията, регистрирани на фирми. Сред тях попадат охранителни компании, спортни клубове, музеи и други.

Процедурата по придобиване на разрешение обаче отказва мнозина и те се насочват към други средства за самозащита. При хладните оръжия най-предпочитани са ножове от типа пеперудка, които са на цена от 5 до 15 лв. Предимството им е, че се отварят с един замах при вадене. Те обаче са доста опасни, ако бъдат използвани за друго, освен за сплашване, и нанасят лоши травми.

Почти сигурно е, че ако човек ги използва, ще се озове на подсъдимата скамейка. Остриетата са дълги от 7 до около 20 см. С такъв нож на 2 юни 2015 г. бе убит ученикът Георги Игнатов в Борисовата градина.

Основната причина за популярността им е, че са много по-лесни за пренасяне от кухненските и се отварят по-бързо от джобните швейцарски аналози. Те също се ползват доста. Причината е в известността и използването им в бита и туризма. За разлика от пеперудите швейцарските ножчета минават през металодетектор. Заради покритието от пластмаса някои машини не ги засичат особено ако са увити в плат. Острието на швейцарското ножче е около 7 см и травмата от него в сравнение с пеперудата е много по-малка.

Бухалките пък се вземат от шофьори, които искат да има с какво да се защитят при евентуален скандал на пътя. Имаше обаче няколко случая, в които те бяха използвани за атака от разгневени водачи, така че е спорно за какво се използват.

За боксовете и полицаи, и оръжейници са категорични - ползват се за нападение, а не за самозащита. “С бокс се удря при нападение. Един удар поваля всеки на земята”, казва консултант в столичен оръжеен магазин. Затова при него не се продават боксове. Преди време имало, но ги купували основно футболни хулигани. Те са сред най-честите потребители на боксовете, твърди продавачът. Потвърждават го и полицаи.

Все пак има и модели за самозащита, но са малко и са изработени от мека пластмаса. “Няма смисъл от тях, защото само добавят плътност към удара. Тя може да се постигне и когато човек стисне обикновена запалка”, обяснява полицай.

Оръжието е компактно. То се побира в джоба на дънките, не се вижда и се вади лесно. Но човек би се забавил, докато го сложи както трябва. Дори само да го хване и да удари с него, пак може да отблъсне нападателя си, обясняват експертите. Лошото е, че се стига до обвинения за нанасяне на телесна повреда, тъй като оръжието е здраво и причинява най-често счупване на лицево-черепната кост и челюстта. Дори този, който го използва, наранява ръката си, може дори да си счупи пръстите. А при удар в устата въпросът е не дали има избити зъби, а колко, напомня криминалист.