Почина бившият гватемалски диктатор Ефраин Риос Монт
Секция: ПОЛИТИКА
02 Април 2018 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина бившият гватемалски диктатор Ефраин Риос Монт

/КРОСС/ Бившият диктатор на Гватемала Ефраин Риос Монт, който управляваше по време на един от най-кървавите периоди от гражданската война в страната, умря на 91-годишна възраст, предадоха световните агенции, като се позоваха на неговите адвокати.

Риос Монт е умрял вчера в дома си в столицата Гватемала, където е бил под домашен арест. Адвокатът Хайме Ернандес заяви, че е получил информация от семейството на Риос Монт, че той е починал от инфаркт. Адвокатът Луис Росалес каза, че Риос Монт е "умрял в мир, обграден от семейството си".

Риос Монт дойде на власт с военен преврат през 1982 г., а на следващата година беше свален при поредния пуч. Неговото управление е смятано за един от най-кървавите периоди от гражданската война в Гватемала, продължила от 1960 до 1996 г.

Впоследствие Риос Монт дълго време беше депутат. Бившият генерал беше една от най-влиятелните фигури в гватемалската политика повече от 30 години.

През 2013 г. той беше осъден на 80 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството. Същата година обаче Конституционният съд отмени присъдата. През 2015 г. започна ново дело, но то беше прекратено на следващата година, а през 2017 г. беше възобновено.