„Галъп”: 83% от българите са източноправославни, 50% са религиозни
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Април 2018 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Галъп”: 83% от българите са източноправославни, 50% са религиозни

/КРОСС/ 83% от пълнолетните българи определят себе си като източноправославни като религиозна принадлежност. Това са близо 4.6 милиона души. Мюсюлманите са 9% или около 500 хиляди души. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души. Останалите представляват други изповедания или не могат да отговорят.

Данните са от национално представително изследване Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл", което вече 26 години всеки месец изследва основни индикатори в българското общество (последната вълна е проведена между 9 и 16 март март сред 772-ма пълнолетни българи), както и от редовното глобално изследване на водещата Световна асоциация „Галъп интернешънъл". Изследванията са независими от външно финансиране.

Като истински религиозни хора обаче у нас се определят само половината от пълнолетните българи. Изследване на световната асоциация „Галъп интернешънъл" в партньорство с УИН още преди година и половина показа, че в България 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Тези 51% се равняват на около 2,8 милиона души.

По света 62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

58% твърдят у нас, че вярват в Бог, а това са близо 3,2 милиона души. По света пък те са 71%.

Изводът на социолозите е, че самоидентификацията „източноправославен" не означава задължително вяра в Бога или реална религиозност. Вярата в Бога пък остава по-скоро лична, отколкото институционализирана - ако се съди по общественото отношение към църквата, допълват от „Галъп".

Църквата у нас се ползва с високо доверие на фона на повечето институции, макар че и недоверието не е малко (41% сега заявяват доверие, а 36% - недоверие). Години наред доверието остава на нива над 40%, достигащи и до над 50% и е трайно по-високо от недоверието. Това е добре на фона на останалите институции у нас, е изводът от проучването. Изборът на патриарх Неофит през 2013 г. повиши доверието, но различни скандали в годините след това влияят и водят до моментни колебания и амортизиране на популярността на църквата.