Пращаме Благодатния огън на Македония
Секция: Православие
02 Април 2018 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пращаме Благодатния огън на Македония

/КРОСС/ За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска архиепископия ще получи Благодатния огън и това ще стане с помощта на България, предаде репортер на БГНЕС. Той ще бъде предаден на летище София на представителя на Светия синод на МПЦ-ОА митрополит Иларион, който се изпраща лично от архиепископ Стефан. Веднага след това митрополит Иларион ще отпътува с хеликоптер за летище Скопие, откъдето ще бъде раздаден на всички храмове в Република Македония.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от най-младия ни митрополит - Антоний. В делегацията на 40-годишния духовник за Йерусалим са включени бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, който лично Западно и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Българските духовници организират живо излъчване в социалните мрежи на предаването на Благодатния огън. За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005-та година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил.

Митрополит Антоний ще излети за Йерусалим на 7-ми април рано сутринта с правителствения самолет "Фалкон" с решение на премиера. Очаква се той да кацне в София на Велика събота около 19.30 часа. След това Благодатния огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония. Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се запалва всяка година на Страстна събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.