Успешно приключи XXVI Национална антарктическа експедиция
Секция: Наука
03 Април 2018 18:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Успешно приключи XXVI Национална антарктическа експедиция

/КРОСС/ Утре, 4 април 2018 г., в 12:15 ч. на Терминал 2 на Летище София с полет от Рим се завръщат Командира на Антарктическата ни база „Св. Кл. Охридки", инж. Йордан Йорданов, лекарят Мартин Любомиров, геолозите д-р Камен Бонев, д-р Дочо Дочев, д-р Стефан Велев и логистиците инж. Мирослав Цвятков, Станимир Модев и Николай Николов.

В рамките на експедицията бе реализирана разнообразна научна програма:

- Проучване на полезните изкопаеми и вкаменените организмови останки в района на п-ов Хърд;

- Проучване на нематодите в почвената покривка;

- Създаване на информационна база данни за изследване на сеизмичността и структурата на о-в Ливингстън.

- С помощта на прецизна апаратура, монтирана върху дрон бе съставен фотогравиметричен модел на ледниците, за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в Западна Антарктида

- В залива пред базата бе монтирана мареографска станция с висока чувствителност - първата извън територията на България, с която ще бъде следено морското ниво, приливно-отливните колебания и ще предава данни в глобалната океанографска мрежа.

- По съвсем нова образователна методика, разработена съвместно с учени от Университета в гр. Бейжа (Португалия), бяха сглобени 8 робота, които чрез сензори събраха данни за локалните климатични параметри. Това ще позволят виртуално изследване на Антарктида направо от класната стая.

Съвместно с българските изследователи, в базата ни работиха и трима учени от Португалия, двама от Испания, двама от Турция, един от Аржентина и един от Монголия.

В момента тече подготовката за обновяване на инфраструктурата на полярната ни база и подбор на научни проекти за реализирането на Националната програма за полярни изследвания, които ще се изпълняват през предстоящата XXVII Българска антарктическа експедиция.