Нови 25 проекта ще получат финансиране по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ ІІІ, два от тях са на общините Бургас и Троян
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Април 2018 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови 25 проекта ще получат финансиране по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ ІІІ, два от тях са на общините Бургас и Троян

/КРОСС/ Зам.-министър Деница Николова председателства заседание на Комитета за наблюдение на европейската програма, насърчаваща създаването на партньорски мрежи между градовете в ЕС.

Нови 25 проекта ще получат финансиране по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ ІІІ. Те бяха одобрени по време на заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се провежда в София под председателството на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

България  e домакин на  форума в качеството си на председател на Съвета на ЕС и след гласувано доверие по време на заседанието на комитета, проведено в края на миналата година в Муанс-Сартукс, Франция. Сред одобрените задания са два български проекта, на общините Бургас и Троян, като финансовата им стойност ще бъде детайлизирана на следващ етап.

 

Община Бургас спечели финансиране за проект за участие в партньорство за изграждане на мрежа за постигане на цели, свързани със т.нар. „син растеж“. „Това е политика, която се налага от Европейската комисия в последните години, защото допринася за по-правилното и ресурсно изпълнение на морски политики. Това ще разкрие възможностите и ресурсите на Черно море за  развитието на региона, а Община Бургас ще има ценния шанс да получи опит и трансфер на знания от държави, доста по-напред от нас в ползването на ресурсите на водното пространство“, коментира зам.-министър Николова.

Община Троян ще участва в партньорство, свързано с екологосъобразните начини на живот. Проектът цели да се насърчи екологосъобразното хранене, включително и чрез нормативна регулация за приемане на определени мерки в това отношение.

Програмата е с общ бюджет от 96 млн. евро, като до момента са реализирани три процедури за одобряване на проекти и тяхното финансиране. В рамките на първата покана за набиране на проектни предложения бяха одобрени общо 20 проекта, като в 4 от тях има български партньори – Бургас с 2 проекта, а с по един са общините Смолян и  Варна. По втората покана за набиране на проектни предложения от българска страна са одобрени два проекта на Столична община. До края на настоящия програмен период най-вероятно ще се обяви още една покана за набиране на проектни предложения.

Зам.-министър Деница Николова отбеляза, че УРБАКТ ІІІ е една от хоризонталните програми на ЕК, която подкрепя устойчивото развитие на градовете, чрез изграждане на мрежи и партньорства между населените места в ЕС за преодоляване на общи предизвикателства, чрез различни инструменти с оглед постигане по-добро и устойчиво развитие. 

Тя допълни, че програмата започва да се налага като възможност за нашите градове да ползват опита на по-развитите държави и съответните технологии. „Надявам се, че с времето този тип партньорство и мрежи ще доведе до формирането на по-добри местни политики по отношение на развитието на градовете“, коментира още зам.-министър Николова. „Успешните партньорства позволиха на градовете в цяла Европа да работят заедно и да насърчават устойчивото интегрирано градско развитие чрез създаване на мрежи, обмен на опит и определяне на добри практики за подобряване на градските политики.

Нашият опит досега показва нарастващия интерес на българските градове да участват и реализират проекти по програмата, което им помага при разработването и прилагането на интегрирани и устойчиви градски стратегии и действия“, подчерта тя.