Новоосветеното свето миро ще бъде преместено в мирохранителницата на Светия Синод
Секция: Православие
05 Април 2018 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новоосветеното свето миро ще бъде преместено в мирохранителницата на Светия Синод

/КРОСС/ Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в мирохранителницата на Светия Синод, където ще се съхранява в специални съдове. В началото на Страстната седмица, за първи път от девет години насам, започна мировареното, което продължава три денонощия.

След края на светата литургия, новоосветеното масло ще бъде преместено в Светия Синод, откъдето ще се раздава на епархиите.

На Велики понеделник Патриарх Неофит постави началото на мировареното, което продължи три дни и три нощи, през които свещеници непрекъснато разбъркваха съставките и не спираха да четат евангелски текстове. Това е осмото по ред варене в историята на Българската православна църква.

Процедурата се извършва задължително по време на Страстната седмица и е необходима, когато наличните количества започнат да намаляват.

Мироваренето е дълъг процес, който започва на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и завършва след три седмици и половина с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Благоуханната смес съдържа повече от 30 съставки, сред които зехтин, бяло вино, етерични масла и светена вода. Използва от църквата при кръщенета и освещаване на храмове.