Екстрадират за Мароко заловения на ГКПП "Капитан Андреево" терорист от ИДИЛ
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Април 2018 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екстрадират за Мароко заловения на ГКПП "Капитан Андреево" терорист от ИДИЛ

/КРОСС/ Състав на Окръжния съд в Хасково постанови незабавна екстрадиция на обвинения в тероризъм марокански поданик Науфал Рашид Захри /35 г./ на свое заседание. Присъдата не подлежи на обжалване. Захри е обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористичната организация ИДИЛ.

Членът на "Ислямска държава" бе задържан при нелегалното му влизане през "зелена граница" от Турция у нас в Свиленградско с група от 27 сирийци на 13 януари т. г.. Първо той също се е легитимирал като сириец, но впоследствие е бил разпознат като издирвано лице по време на престоя му в МВР - центъра за бежанци в Любимец. На 12 февруари съдът го остави в ареста за срок от 90 дни, а след това мярката "задържане под стража" бе удължена.

Според сведената до нашето правосъдие информация Захри е имал "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата към ИДИЛ служба "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери" в град Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност той се е придвижвал в Сирия като е носел колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси", гласят данните от Интерпол.

"Работех за ДАЕШ, но като домакин и писар. Упражнявах тази дейност, за да издържам семейството си, с което бях в Сирия", каза в съдебната зала Науфал. Той не скри притесненията си, че вероятно щял да бъде измъчван от властите в родината си.