Министър Московски: Подкрепяме българските превозвачи в искането им за справедливо европейско законодателство
Секция: Автомобили
05 Април 2018 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Московски: Подкрепяме българските превозвачи в искането им за справедливо европейско законодателство

/КРОСС/Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщението застава твърдо в подкрепа на българските фирми, извършващи международни превози, в исканията им за справедливо европейско законодателство.

В Брюксел колегите от Постоянното представителство на България към ЕС в сектор „Транспорт" също защитават нашата позиция. Това заяви министър Ивайло Московски по време на среща с представители на браншови организации, свързани с международния превоз.

В разговора с превозвачите бяха обсъдени европейските законодателни предложения, част от пакета „Мобилност". Основно бяха дискутирани четири теми, с които българските превозвачи изразяват остро недоволство - почивките, каботажа, командировките, връщането на шофьори у дома.

Изразена бе обща позиция, че обсъжданите промени нарушават основните принципи на Европейския съюз за свободно движение на хора, стоки и капитали, правата на шофьорите, както и Хартата за правата на човека. „Пакетът за мобилност трябва да се основава на справедливи и балансирани решения, които да гарантират адекватната защита на водачите и бизнеса, но отчитайки основните принципи на ЕС за свобода на предоставянето на услуги и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар", отбеляза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Представителите на българските международни превозвачи информираха министър Московски, че се готвят за реални протестни действия, тъй като недоволството сред бранша е огромно. Обмислят мирен протест пред Националния дворец на културата по време на срещата на върха за Западните Балкани през май. Подчертано бе, че са готови и на крайни мерки, включително и чрез затваряне на границата с камиони.

Ивайло Московски заяви, че ще внесе доклад в Министерския съвет, чрез който да информира министър-председателя Бойко Борисов за нарастващото напрежение в сектора по отношение на пакета „Мобилност".