Нарастват инвестициите в балнеотуризма в разложкото село Баня
Секция: Туризъм
09 Април 2018 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нарастват инвестициите в балнеотуризма в разложкото село Баня

/КРОСС/ Разложкото село Баня е само на 5 километра от Банско, а един от примерите за успешно управление на ресурса от топла минерална вода, информира БНР. С над 60 находища, Баня се нарежда на 2-ро място след Велинград по това богатство и по известност. Последната година бележи бум на инвестициите в балнеолечението и изграждането на СПА комплекси.

Към момента съотношението в село Баня между леговата база и жителите е почти изравнено - около 3000. Засега находищата с топла минерална вода, на брой 72, стигат до всички хотели и до някои от къщите за гости. Инвестиционният интерес обаче расте скоростно, признава кметът на селото Мария Юрганчева:

"В последните 3-4 месеца имаме нови строителни обекти, нови инвестиционни намерения. Прави се нов санаториум. Вчера бяха донесени три нови инвестиционни проекта и то това са големи проекти - единият се простира на 59 дка, другият на 18 дка, а третият - на 3 дка. Капацитетът на минералната вода в село Баня все още има свободни количества. Истината е, че много хора предпочитат вече да инвестират в Баня, да почиват в Баня и евентуално да карат ски в Банско, но те се позиционират в село Баня".

Истината е, че много от гостите на най-известния ни курорт Банско, се възползват от близостта на село Баня, за да съчетаят планината с топлата вода. Туристическият бранш също е осъзнал това предимство.

Бурхан Немутлу, който строи СПА хотел в селото, обясни: "За съжаление, не можахме да докараме водата в Банско, но аз мисля, че занапред и това ще стане. Важното беше по някакъв начин да инвестираме и да дадем възможност на нашите гости да се възползват от тази природна даденост. В Баня няма да има легова база. Нашата цел е да направим дестинация село Баня за балнеотуризма".