НСИ: През февруари 2018 г. оборотът в търговията на дребно бележи ръст от 3.1% в сравнение със същия месец на предходната година
Секция: ИКОНОМИКА
10 Април 2018 19:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: През февруари 2018 г. оборотът в търговията на дребно бележи ръст от 3.1% в сравнение със същия месец на предходната година

/КРОСС/ По предварителни сезонно изгладени3 данни през февруари 2018 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени запазва равнището на предходния месец.
През февруари 2018 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени4 данни, бележи ръст от 3.1% в сравнение със същия месец на предходната година, съобщават от НСИ.

                       

Месечни изменения

 

През февруари 2018 г. се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.5%. Намаление е отбелязано при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5.3%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.8%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.2%.

                      

Годишни изменения

 

През февруари 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 15.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 6.3%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 5.4%. Спад е регистриран при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.5%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7.4%.