Зукърбърг: В оръжейна надпревара сме с руснаците
Секция: Технологии
11 Април 2018 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зукърбърг: В оръжейна надпревара сме с руснаците

/КРОСС/ Създателят на „Фейсбук" Марк Зукърбърг преживя първия от двата дни на изслушвания пред американския Сенат заради злоупотребата с лични данни и използването на социалната мрежа за разпространяване на дезинформация.

След като по-рано пое отговорност за това, че не е защитил качествено информацията на своите потребители, той заяви, че води непрекъсната битка със злонамерени лица от Русия, които се опитват да използват платформата за свои цели.

„Това е истинска оръжейна надпревара. Те ще продължат да стават все по-добри", подчерта Зукърбърг. Той разкри и че разследващите потенциална руска намеса в президентските избори през 2016 г. са разпитвали служители на неговата компания, но не и него.

До момента в тази връзка има 13 обвинени руснаци и три фирми, сред които и Агенцията за интернет изследвания, известна като „руската ферма за тролове".

„Има хора в Русия, които работят това - да се опитват да злоупотребяват с нашите системи, а и не само", заяви Марк Зукърбърг и посочи, че социалната мрежа разработва подобрени механизми за отсяване на фалшивите профили.

Той призна, че автоматичното премахване на омразна реч не е достатъчно ефективно.

Сенаторите дадоха ясно да се разбере, че може да се стигне и до регулация на „Фейсбук" - нещо, което създателят на социалната мрежа прие с неохота и коментара, че трябва да е „правилната регулация". Марк Зукърбърг допълни, че „не усеща" неговата компания да е в монополно положение на пазара.

В същото време той намекна, че „Фейсбук" може да придобие и платена версия без реклами.